nieuws

Hoofdaannemer rampsteiger wist van niets

bouwbreed

breda – Waardoor de steiger in de ketel van de Amercentrale ook is ingestort, hoofdaannemer CMI voelt zich daarvoor niet verantwoordelijk. Deskundigheid die het bedrijf niet in huis had kocht het in, bij veelal door opdrachtgever Essent voorgeschreven partijen, meent de advocaat van CMI.

“CMI heeft zijn werk goed gedaan”, meent advocaat G. Baron van Feltz. Het bedrijf valt volgens hem niets te verwijten. Bij het inschakelen van onderaannemers was het bedrijf veelal gehouden aan partijen die door Essent waren geselecteerd, zoals Hertel voor het bouwen van de steiger. Of de steiger nu instortte vanwege vervorming van de trogwand of door een onvolkomen ontwerp of opbouw, maakte voor de positie van CMI weinig uit. CMI moet volgens Van Feltz daarom worden vrijgesproken. De officier van justitie heeft tegen de hoofdaannemer van de ketelrevisie een boete van 45.000 euro voor dood door schuld ten laste gelegd.

Standpunten

Met het pleidooi van Van Feltz vrijdag zijn de standpunten duidelijk van alle partijen die waren betrokken bij het ongeval in de ketel van de Amercentrale in Geertruidenberg. De steigerbouwers Hertel en Albuko zeggen dat er geen verband is aangetoond tussen de fouten die zij zouden hebben gemaakt tijdens de bouw en het instorten van de steiger. De constructie zou ook zijn bezweken zonder die onvolkomenheden, vinden zij. De verdediging van Albuko wees in dat verband op de vervorming van de trogwand waarop de steiger afsteunde. Daarmee was geen rekening gehouden en de verantwoordelijkheid daarvoor ligt wat hun betreft bij Essent, de eigenaar van de ketel. Hertel stelt dat het bedrijf slechts verantwoordelijk was voor het gritstralen en niet voor ontwerp of opbouw van de steiger die het bij dochterbedrijf Albuko had uitbesteed.

Officier van justitie H. Donker benadrukte in zijn requisitoir dat uitbesteden van werk niet het afschuiven van verantwoordelijkheid betekent. De rechtbank in Breda spreekt haar vonnis uit op 24 mei.

Reageer op dit artikel