nieuws

Gebruik aardgasgeld voor aanleg wegen

bouwbreed

den haag – De Nederlandse aardgasbaten die naar het Fonds Economische Structuurversterking (FES) stromen, moeten worden gebruikt voor meer en bredere wegen.

Dat zegt kandidaat-lijsttrekker voor de VVD en staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte vandaag in een dubbelinterview met de Cobouw. Ook zijn directe concurrent Rita Verdonk wil veel meer wegenbouw.

Volgens Rutte is de tijd voorbij dat het Nederlandse aardgasgeld alleen maar naar de kenniseconomie moet gaan. Als voorbeeld noemt hij de 130 miljoen voor transnationaal medicijnonderzoek. “Hartstikke belangrijk. Maar langzamerhand is dat nu wel een keer klaar. Uit alle doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt keer op keer dat je al het geld dat je steekt in wegenbouw ontzettend waardevol is. Dan kunnen we de echte knelpunten oplossen. Nu lopen we helemaal vast in Nederland en dat is zeer schadelijk voor de economie.”

Verschuiving

Rutte pleit dan ook voor een zware verschuiving van het FES-geld van kennis naar uitbreiding van de infrastructuur, zo laat hij weten. De liberaal verwacht dat de aardgasgelden de komende paar jaren flink zullen toenemen door een hoge en stijgende olieprijs. “We krijgen dus meer aardgasbaten dan verwacht. Het idee is natuurlijk dat je dat niet steekt in consumptie maar investeert in economische structuurversterking.”

Zijn directe concurrent tevens minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk, is ook voor een stevige uitbreiding van de Nederlandse wegen. Zij wil het echter anders aanpakken dan Rutte. Niet het FES gebruiken, maar juist meer inzetten op verdeling tussen de overheid en het bedrijfsleven via de publiek-private samenwerkingsconstructie (pps).

De twee VVD�ers zijn het op inhoudelijk vlak veelal met elkaar eens. Ze vinden beiden dat meer moet worden gebouwd in Nederland, de regeldruk voor ondernemers omlaag moet, de uitbreiding van Schiphol een goede zaak is en dat de bouw zelf ook de aandacht van jongeren moet trekken om in deze sector te werken.

De derde kandidaat voor het lijsttrekkersschap, Tweede Kamerlid Jelleke Veenendaal, wil de fijn stofrichtlijn loskoppelen van bouwvergunningen. Het bespaarde geld wil ze besteden aan de verbetering van de infrastructuur en mobiliteit.

De 40.000 VVD-leden kunnen nog tot 24 mei stemmen op Rutte, Veenendaal en Verdonk. Op 1 juni wordt de nieuwe lijsttrekker bekendgemaakt die het bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 moet opnemen tegen Wouter Bos en Jan Peter Balkenende.

Reageer op dit artikel