nieuws

Falende controle bij Bos en Lommer

bouwbreed

Hoofdoorzaak van het bezwijken van oplegnokken van het parkeerdak boven het Bos en Lommerplein is het ontbreken van de ophangwapening in een bepaalde balk. Hoe de fout door het controlesysteem is geglipt is aannemer Hillen en Roosen vooralsnog een raadsel.

In een brief aan zijn relaties schrijft algemeen directeur Jan Visser van Hillen en Roosen dat het zijn bedrijf in de meer dan 100 jaar van zijn bestaan nooit eerder is voorgekomen dat een dergelijke fout door onze controlesystemen heen is geglipt. “De wapening wordt gevlochten door vakkundige, specialistische onderaannemers. Zij controleren hun eigen werk. Onze uitvoerders controleren standaard hun werk. Bovendien kijkt een opzichter ernaar. En dan komen er ook nog de mensen van Bouw en Woningtoezicht kijken. Hoe zoiets er dan doorheen is geglipt , is niet te begrijpen. Het had eruit moeten komen”, meent Visser. Onderzoek moet nog aangeven hoe de wapening kon ontbreken.De eigenaar van het project, Fortis Vastgoed heeft naar aanleiding van het incident TNO ingeschakeld om het constructieve ontwerp van de bezweken opleggingen te beoordelen. Vastgesteld is dat de sterkte van de aanwezige ophangwapening slechts 15 procent is van die welke op de werktekening is aangegeven. Verder staat in het TNO rapport dat de door ingenieursbureau Zonneveld in het constructief ontwerp aangehouden uitgangspunten voor de veranderlijke belasting “discutabel” zijn.

Fortis verwacht nog een reactie van bureau Zonneveld op de bevindingen van TNO. “TNO heeft de zaak onder een vergrootglas gelegd. Ze hebben hun werk kunnen doen zonder inmenging of bemoeienis van andere partijen”, zegt Nico Spinhoven van Fortis Vastgoed Beleggingen. Hij verwacht deze week nog de reacties op het rapport van TNO binnen te krijgen. Spinhoven benadrukt wel dat na afronden van het onderzoek momenteel de nadruk ligt op het herstel.

Herstelplan

Fortis Vastgoed, ontwikkelaar Multi Vastgoed en aannemer Hillen en Roosen hebben een herstelplan opgesteld. “Dat plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeente. Als dat zover is moeten we materialen gaan bestellen”, stelt Visser van Hillen en Roosen. De algemeen directeur denkt dan binnen drie maanden alles op orde te kunnen hebben.

Reageer op dit artikel