nieuws

Eurostat ziet belastingdruk Europese Unie licht dalen en in Nederland licht stijgen

bouwbreed Premium

brussel – De belastingdruk in de Europese Unie is in 2004 licht gedaald. De belastingen en sociale lasten in de 25 EU-landen namen met gemiddeld 0,2 procentpunt af tot 39,3 procent van het bruto nationaal product (bnp), de totale omvang van de economie.

In Nederland steeg de belastingdruk echter met 0,3 procentpunt naar 37,8 procent van de economie. Dat blijkt uit een studie van het Europees statistisch bureau Eurostat.

De lichte daling is vooral te danken aan Duitsland en Italië waar de belastingdruk duidelijk naar beneden ging. Inwoners van Litouwen hebben de laagste belastingdruk (28,4 procent), Zweden de hoogste (50,5 procent). Nederland staat in deze ranglijst op een twaalfde plaats van de 25 landen, net iets onder het EU-gemiddelde.

De belastingdruk in de EU is relatief hoog, vergeleken met de rest van de wereld. In de VS en Japan is de belastingdruk zo�n 14 procentpunt lager. Dit ondanks dat de Europese belastingdruk deze eeuw licht is gedaald. Vooral in Oost-Europa zijn de belastingen en sociale lasten sterk afgenomen.

Veel landen verlaagden hun hoogste tarieven, onder meer voor de inkomstenbelasting. Nederland deed dat niet en staat daardoor nu in de topdrie van de hoogste toptarieven, door de 52 procent belasting op de hoogste inkomens. Een schril contrast met Slowakije: daar betalen inwoners nooit meer dan 19 procent belasting op hun inkomsten, het laagste toptarief in de EU.

Al jarenlang wordt er in de EU-landen en ook Nederland gesproken over verlaging van de belasting op arbeid. Daar blijkt weinig van terecht te komen. De gemiddelde belastingdruk op arbeid is 35,9 procent. Nederland zit daar met 31 procent onder. Ten opzichte van 1995 is er overigens wel sprake van een daling met 4,9 procentpunt. Koplopers zijn hier Zweden met 45,9 procent en België met 43 procent.

Met de vennootschapsbelasting zat Nederland in 2004 hoger dan het EU-gemiddelde. Het was 29,0 procent in Nederland tegen 25,9 procent in de EU. Inmiddels heeft het kabinet aangekondigd het tarief van de winstbelasting in 2007 te verlagen tot 25 procent.

Reageer op dit artikel