nieuws

Elektronica kan ongevallen reduceren

bouwbreed

den haag – Hulpsystemen voor bestuurders kunnen het aantal zware ongevallen waarbij bedrijfswagens zijn betrokken aanmerkelijk reduceren, vindt de Duitse voertuigbouwer MAN. De fabrikant baseert zijn uitspraken op wetenschappelijke studies van het Allianz Zentrum voor techniek en de MAN Nutzfahrzeuge Gruppe. De studies behandelen de voordelen van afstandsmeters en rijbaandetectoren in bedrijfswagens. De huidige afstandsgeregelde […]

den haag – Hulpsystemen voor bestuurders kunnen het aantal zware ongevallen waarbij bedrijfswagens zijn betrokken aanmerkelijk reduceren, vindt de Duitse voertuigbouwer MAN. De fabrikant baseert zijn uitspraken op wetenschappelijke studies van het Allianz Zentrum voor techniek en de MAN Nutzfahrzeuge Gruppe.

De studies behandelen de voordelen van afstandsmeters en rijbaandetectoren in bedrijfswagens. De huidige afstandsgeregelde tempomaten kunnen het aantal zware staartbotsingen met zo�n 28 procent reduceren, rekent MAN voor. De studie spreekt zelfs van 70 procent vermijding.

Elektronica kan ook voorkomen dat bestuurders door bijvoorbeeld onoplettendheid of oververmoeidheid onbedoeld de rijbaan verlaten. Een rijbaandetectiesysteem kan volgens het onderzoek het aantal ongevallen verminderen met 49 procent. De resultaten van de studie berusten op analyse en reconstructie van bijna zeshonderd ongevallen met bedrijfswagens die tussen 2002 en 2004 plaatsvonden.

MAN ziet daarmee de voordelen van zijn hulpsystemen wetenschappelijk bevestigd. De fabrikant levert afstandsregeling en rijbaandetectie als optie voor onder meer zijn TGA-trucks.

Reageer op dit artikel