nieuws

CURNet profileert zich als kennismakelaar

bouwbreed Premium

gouda – Nog even en de stichting CUR maakt plaats voor de stichting CURNet. Dat geeft beter weer wat er in Gouda gebeurt, vindt het bestuur. De bestuurlijke organisatie gaat op de schop maar het werk blijft gewoon doorgaan.

Rond het CUR-huis is in de loop der jaren een verzameling stichtingen ontstaan. Dat gaat van het Centrum voor Ondergronds Bouwen tot stichtingen die zich bezighouden met water en automatisering in de bouw. “Het CUR is al jaren meer dan beton alleen”, vat voorzitter Wouter Remmelts samen.

De nieuwe stichting krijgt een bestuur van minimaal zeven leden waarvan minimaal drie afkomstig zijn van andere stichtingen dan het oude CUR. “Dat vergroot de binding met CURNet. Bovendien vergemakkelijkt dit het koppelen van programma�s”, vindt Remmelts.

De veranderingen lijken mede ingegeven door wat strubbelingen rond de financiering. “Van oudsher is de cement- en betonwereld de grootste contribuant geweest.

Dat hangt natuurlijk samen met de ontstaansgeschiedenis van het CUR dat zijn roots in de betonwereld heeft. Daarnaast doet de ingenieurswereld mee, maar die is zuinig. En het bouwend bedrijfsleven trekt zich helemaal terug. Bouwend Nederland draagt geen cent bij aan de generieke kosten. Die betaalt al via het O&O-fonds”, gispt Remmelts de sector waar hijzelf werkzaam in is. Aan de andere kant begrijpt hij het wel. “De bouw heeft een beetje een dilemma. Moet je gezamenlijk onderzoek subsidiëren, terwijl de bedrijven zelf kennis willen ontwikkelen waarmee ze zich in de markt kunnen onderscheiden. Het kan wel met kennis die je kunt gebruiken voor export, bijvoorbeeld afgezonken tunnels. Maar die kennis is dan vooral te gebruiken door de grote bedrijven. Ik denk dat hier een stimulerende rol voor de overheid is weggelegd”, vindt hij. Met het op projectbasis gefinancierde onderzoek ziet hij geen problemen. “Dat loopt gewoon door.”

Drie afdelingen

In de nieuwe opzet zal CURNet bestaan uit drie afdelingen. Bouw en Infra, het Ontwikkelcentrum dat een broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen moet worden en een facilitair bureau. Het bestuur zal iets op afstand komen te staan en de Raad van Toezicht verdwijnt. “Wel komt er een Raad van Advies, een soort klankbordgroep met vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven”, aldus Remmelts.

Hij vindt dat er eens goed naar de verschillende programma�s binnen het CUR moet worden gekeken. “Wij zijn heel slecht in het stoppen met programma�s ook al vermoeden we dat ze nog slechts een geringe toegevoegde waarde leveren. Alleen als de subsidiekraan voor een programma wordt dichtgedraaid, dan stoppen we. Daar kunnen we kritischer mee omgaan.”

In de toekomst ziet hij nog genoeg mogelijkheden voor verdere samenwerking met organisaties die nu nog buiten het CUR staan. Dat heeft onder meer te maken met zogenoemde makel- en schakelfunctie die Remmelts voor CURNet ziet. “Bij alle maatschappelijke en branche-ontwikkelingen kan het CURNet een rol spelen. Zo werken we bijvoorbeeld al samen met het CROW. Ik sluit niet uit dat het ooit nog eens tot een fusie komt al zal dat lastig zijn omdat het CROW in Ede zit en wij in Gouda.”

Inmiddels is het CUR behoorlijk uit zijn jasje gegroeid in het CUR-huis. Nieuwe huisvesting is dus noodzakelijk. “Daarbij is door vrijwel iedereen een grote voorkeur uitgesproken voor een locatie in de buurt van het station. Daar zijn we nu dus naar op zoek.”

Reageer op dit artikel