nieuws

Corporaties spekken hun kas met 1,2 miljard

bouwbreed Premium

huizen – Woningbouwcorporaties hebben in het eerste kwartaal van 2006 hun reserves met 1,26 miljard euro aangevuld. Dat blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) dat de financieringen van vrijwel alle sociale huisvesters verzorgt.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal gestorte leningen met 20 procent gestegen. In de eerste drie maanden van vorig jaar lieten de sociale huisvesters – met een bezit van 2,7 miljoen huurwoningen jaarlijks goed voor een nieuwbouw- en renovatiebudget van zo�n 5 miljard euro – 1 miljard euro op hun bankrekening storten.

Met de toename van de contante storting komen de sociale huisvesters terug van het dieptepunt dat in eerste kwartaal van 2005 werd bereikt. Het gestorte vermogen daalde in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder met een kwart. In de eerste drie maanden van 2004 incasseerden de corporaties met 1,42 miljard euro het hoogste bedrag in zes jaar.

Het volume door het WSW geborgde leningen is in het eerste kwartaal van 2006 op 1,94 miljard euro uitgekomen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen voor 1,33 miljard euro aan borgstellingen werd verleend, ligt de omvang 45 procent hoger.

“Het geborgde geld moet binnen twee jaar gestort worden”, licht Ton Bisschop van het WSW de status van de geborgde bedragen toe. De sterke toename van het geborgde volume verklaart hij door te wijzen op de huidige lage rente. “De rente stijgt weer. Corporaties kunnen nu nog van het lage niveau profiteren.” Daarnaast zitten er volgens Bisschop mogelijk ook nieuwe plannen in de pijpleiding.

In vergelijking met voorgaande jaren is de stijging van het afgelopen kwartaal niet de spectaculairste. In 2003 verdubbelde het geborgde volume bijna van 923 miljoen in het voorgaande jaar naar 1,75 miljard euro. De scherpste daling sinds de eeuwwisseling volgde een jaar later. Toen zakte het geborgde volume in het eerste kwartaal met 16 procent naar 1,46 miljard euro.

Reageer op dit artikel