nieuws

Architect wil mogelijkheden standaard casco tonen

bouwbreed

harkstede – Voortborduren op het IFD-concept van het 1-2-3 Huis bouwsysteem. Een uitdaging voor architect B.J.J. Heeling van Bureau voor Architektuur Martini BV uit Groningen.

Zijn ontwerp voor 46 waterwoningen in het Groningse dorp Harkstede is dan ook een toevoeging – of variant – op het eerdere initiatief van BV Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam. Industrieel, flexibel en demontabel bouwen, snel en goedkoop. Maar van een standaard casco is in Harkstede geen sprake meer.

Als alles meezit kan in de herfst worden begonnen met de bouw van 46 waterwoningen in Harkstede. Het stadium van de tekentafel is gepasseerd en de bouwaanvraag is ingediend. Architect Heeling werd gegrepen door het simpele en �ontwerpvrije� concept van het 1-2-3-huis van Kooi. Vorig jaar werden daarvan de eerste woningen neergezet in Noordbroek.

“Noem mijn ontwerp maar een variant op het idee van Kooi. Ik wil laten zien wat er allemaal met een standaard casco is te doen”, zegt de architect. Het nieuwe plan van de waterwoningen in Harkstede is dan ook alles behalve standaard. Er is sprake van een �bijzondere volumeopbouw�. Een verkoopkreet, waarmee volgens Heeling wordt bedoeld dat de bouw bijvoorbeeld niet symmetrisch is.

“Er zitten allerlei verspringingen in en er is een groot verschil tussen de linker- en de rechterhelft. Vanwege het idee van tuingericht en straatgericht wonen is tevens een scherp contrast ontstaan tussen de voor- en achterzijde van de woning.”

De achterkant van de woning is voorzien van een balkon op de eerste laag met daaronder nog een houten terras boven het water. “Dat verwacht je niet bij een standaard casco. Het is voor mij een uitdaging om aan het bestaande concept bijzondere dingen toe te voegen en te variëren met de mogelijkheden.”

Initiatiefnemer Kooi sprak destijds van �een idee dat zich als een olievlek over het land zal uitbreiden.� Heeling kan het beamen. “Het 1-2-3 huis is in ontwikkeling. Het is mooi dat je daar als architect op in kunt spelen.”

Reageer op dit artikel