nieuws

VS weet zich geen raad met 11 miljoen illegalen

bouwbreed

washington – De Amerikaanse bouwwereld volgt met grote belangstelling de discussie in het congres wat er moet gebeuren met de circa 11 miljoen migranten die illegaal in de VS verblijven. In staten als Texas, Florida, Arizona, Nevada, Georgia en Californië wordt het werk in de bouw voornamelijk gedaan door illegale Mexicanen.

Wie door de getroffen wijken van New Orleans loopt kan gemakkelijk zien dat het herstelwerk daar voornamelijk wordt gedaan door spaanssprekende migranten.

Rick DeMar, chief executive officer van de Builders Association of Western Nevada, schat dat de helft van alle arbeiders in de bouw in Las Vegas geen geldig visum heeft.

Hoe groot de bijdrage van de illegalen is in de bouw kan niemand met zekerheid zeggen. Geen enkele werkgever zal toegeven illegalen in dienst te hebben omdat dit een strafbaar feit is. Werkgevers volstaan met het controleren van de green card (de werkvergunning) maar zijn niet verplicht na te gaan of deze kaarten echt dan wel vals zijn.

Volgens het US Census Bureau was in 2000 vijftig procent van alle bouwvakkers in de miljoenenstad Atlanta afkomstig uit Mexico.

De aanwezigheid van de illegalen drukt volgens de econoom Jared Bernstein van het progressieve Economic Policy Institute het uurloon in de woningbouw waardoor de inflatie lager uitkomt. “Iedere aannemer heeft wel een verhaal hoe hij een contract is misgelopen omdat een bedrijf dat werkt met illegalen een lager bod uitbracht�, zegt een roofing-contractor (dakdekker) in Philadelphia die perse anoniem wil blijven. �Uiteindelijk kon ik er dus zelf ook niet omheen om met Mexicanen te gaan werken. Wanneer ik nu mensen nodig heb is een telefoontje naar een Mexicaanse koppelbaas voldoende.” Wie een willekeurige bouwplaats in Philadelphia bezoekt kan zelf constateren dat de voertaal er vaker Spaans is dan Engels.

Een deel van de republikeinse volksvertegenwoordigers wil het in dienst hebben van illegalen veranderen van een overtreding in een misdaad. De verschillende verenigingen van werknemers in de bouw steunen echter wetsvoorstellen die de meeste illegale migranten een legale status willen bezorgen. President Bush wil alle illegalen onder bepaalde voorwaarden een werkvergunning geven die drie jaar geldig is. Na drie jaar zou de kaart voor een niet gespecificeerde periode kunnen worden verlengd en daarna zou de migrant moeten vertrekken.

�Helft van arbeiders heeft geen geldig visum�

Reageer op dit artikel