nieuws

Vastgoedprijzen in België nog stuk onder niveau rest Europa

bouwbreed

brussel – De prijzen voor de aankoop en huur in de Belgische vastgoedsector zijn vorig jaar sterker gestegen dan in de buurlanden (waaronder Nederland), maar de gemiddelde aankoopprijs van huizen en appartementen in Brussel ligt nog altijd een heel stuk lager dan in Amsterdam, Parijs en Luxemburg. Dat staat in een onlangs verschenen rapport van de organisatie van Europese vastgoedmaatschappijen (CEPI).

De aankoopprijzen voor huizen steeg in 2005 in België gemiddeld met 15 procent tegenover een groei van 9,9 procent in Frankrijk, 6 procent in Luxemburg en 5,4 procent in Nederland, zo zegt het CEPI-rapport, dat voor Duitsland zelfs melding maakt van een daling van de aankoopprijzen voor huizen met 1 procent. In Duitsland gingen ook de aankoopprijzen voor appartementen met 2 procent omlaag, terwijl ze met 10,6 procent stegen in Frankrijk, met 8 procent in Luxemburg, met 6,2 procent in Nederland en met 3 procent in Luxemburg.

De gemiddelde verkoopprijzen van een woning en appartement bedroegen vorig jaar in Brussel per vierkante meter respectievelijk 2680 en 1520 euro. Dat is minder dan in Parijs (7530 en 5564 euro per m2) of Amsterdam (3000 en 2800 euro per m2). Met 2000 en 1500 euro per vierkante meter voor respectievelijk een huis en appartement is Berlijn een heel stuk goedkoper dan Parijs, Amsterdam en Brussel.

De huurprijzen stegen vorig jaar in België met 5 procent, terwijl ze in de vier buurlanden van België met minder dan 5 procent stegen. In Duitsland gingen de huurprijzen niet omhoog. Met prijzen tussen de 1600 en 3200 euro per vierkante meter lagen de minimum- en maximumaankoopprijzen voor kantoren in Brussel beneden het prijsniveau in Amsterdam, Parijs, Berlijn en Luxemburg.

Reageer op dit artikel