nieuws

Stap voorwaarts in digitaal ontwerpen bouwprojecten

bouwbreed Premium

den haag – Nederland heeft zich deze week, samen met België en Luxemburg, aangesloten bij de wereldwijde standaard voor 3D-ontwerpen IFC.

Deze Industrial Foundation Class maakt het mogelijk om internationaal informatie uit te wisselen tussen alle softwarepakketten waarmee wordt gewerkt in het Bouw Informatiemodel (BIM).

Netwerkorganisatie voor vernieuwing in de bouw PSIBouw en het platform PAIS (Platform Afstemming Informatietechnische Structuur Bouw & Infra), waarin grote opdrachtgevers als Gemeentewerken Rotterdam, ProRail, NS Vastgoed, de Rijksgebouwendienst en ING Vastgoed deelnemen, hebben zich aangesloten bij de Benelux-afdeling van de International Alliance for Interoperability (IAI). IAI zet zich wereldwijd in om de IFC standaard te promoten.

Volgens Gerrie Muhren van PSIBouw is de oprichting van de Benelux-afdeling een flinke stap voorwaarts om ook de Nederlandse bouwsector met het BIM te laten werken. Tot op heden loopt Nederland niet bepaald voorop met het digitaal ontwerpen van bouwprojecten.

Het is volgens Muhren de enige mogelijkheid om in Nederland een inhaalslag te maken. “Opdrachtgevers moeten het gebruik van 3D software voorschrijven.” Volgens PSIBouw verlaagt BIM de bouwkosten en verkort de bouwtijd. Met de IFC standaard sluiten softwarepakketten beter op elkaar aan.

Reageer op dit artikel