nieuws

Spookdocument duikt op in Emmeloord

bouwbreed

emmeloord – In het gemeentehuis van de gemeente Noordoostpolder is een officieel document opgedoken van de Dienst der Zuiderzeewerken met informatie over de maximale belastbaarheid van de betonnen bruggen. De betonnen bruggen zijn in 1938 ontworpen en in de ontstaansperiode van de Noordoostpolder, in de jaren �40-�50, gebouwd. Destijds zijn de bruggen ingericht op veel […]

emmeloord – In het gemeentehuis van de gemeente Noordoostpolder is een officieel document opgedoken van de Dienst der Zuiderzeewerken met informatie over de maximale belastbaarheid van de betonnen bruggen.

De betonnen bruggen zijn in 1938 ontworpen en in de ontstaansperiode van de Noordoostpolder, in de jaren �40-�50, gebouwd. Destijds zijn de bruggen ingericht op veel minder zwaar verkeer dan de voertuigen die tegenwoordig over de bruggen rijden. Uit recente constructieberekeningen is gebleken dat de bruggen niet berekend zijn op de huidige verkeersbelasting. Ook is er sprake van achterstallig onderhoud, waardoor de bruggen gerenoveerd dan wel vervangen moeten worden. In 1991 zijn de negentien betonnen bruggen door de Dienst der Zuiderzeewerken, thans Rijkswaterstaat, overgedragen aan de gemeente Noordoostpolder. Volgens een woordvoerder is de gemeente destijds niet in het bezit gesteld van het betrokken document met de technische gegevens. Het document betreft een kopie van het origineel en is voorzien van originele stempels en data. Hoe het document ineens in het gemeentehuis is opgedoken is niet bekend. Ook wordt op dit moment onderzoek verricht naar het origineel en in hoeverre het document ingezet kan worden in een verhaalsrecht richting Rijkswaterstaat.

Het vervangen van de negentien bruggen is geraamd op 9,5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel