nieuws

Plakje cake in plaats van bedreigingen

bouwbreed Premium

oxford – De bouwvakkers die werken aan een nieuw dierenlaboratorium voor de universiteit van Oxford werden eind vorige week nu eens niet getrakteerd op scheldpartijen maar op een plakje cake en donuts.

De traktatie voor de bouwers, die buiten altijd een bivakmuts dragen om onherkenbaar te zijn, kwam van een nieuwe actiegroep Pro-Test die dierenproeven actief ondersteunt.

De bouw van het laboratorium wordt al jaren gesaboteerd door militante Britse dierenactivisten. In 2004 trok aannemer Multiplex zich terug nadat de directeuren en ook de aandeelhouders waren bedreigd en de aandelen dreigden te kelderen. Ook toeleveranciers zoals bouwmaterialenhandel Travis Perkins werden op vernielingen en andere acties getrakteerd.

Begin dit jaar is een andere aannemer, van wie de naam strikt geheim wordt gehouden, begonnen met de afbouw van het lab. De activisten moeten daarbij na een gerechtelijke uitspraak op afstand blijven maar proberen de bouwvakkers toch voortdurend te intimideren.

Om hun steun te betuigen is een groep studenten en professoren nu ondanks de bedreigingen in de openbaarheid getreden. Zij wilden niet alleen in theorie maar ook in de praktijk laten zien dat ze het werk van de bouwvakkers op prijs stellen en kwamen daarom met de lekkernijen aanzetten.

Reageer op dit artikel