nieuws

Optimisme ondernemers bloeit verder op

bouwbreed

voorburg – Het optimisme van de industriële ondernemers in Nederland is opgebloeid tot een niveau dat sinds november 2000 niet meer is bereikt. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de zakelijke dienstverleners verkeren in juichstemming. De bureaus van ingenieurs, architecten en detacheerders maar ook accountants en automatiseerders, staan in de rij om weer meer personeel aan te nemen. Slechts 5 procent van de dienstverleners kondigt aan te zullen schrappen in de personele sfeer. Sinds april 1998 is de sector niet meer zo positief geweest over haar eigen marktkansen.

Hoewel de producenten weer vol vertrouwen zijn, behoudt de burgerij aarzelingen. In april waagden de consumenten voor het eerst in lange tijd weer in meerderheid een positief oordeel te geven over de economie. Met in het achterhoofd de magere jaren achter ons, blijft de bereidheid geld uit te geven flink achter. Per saldo houdt 14 procent stevig de hand op de knip terwijl toch een meerderheid van 6 procent dik tevreden is over de inhoud van zijn portemonnee.

Het oordeel van de consumenten over het afgelopen jaar wordt steeds milder. In september vond nog 48 procent het economisch klimaat van de afgelopen twaalf maanden niet te pruimen. De ergernis is deze maand afgevlakt tot 11 procent pessimisten. Over het toekomstige jaar was al in november de meerderheid positief. Inmiddels kijkt per saldo al 22 procent tevreden aan tegen het economisch klimaat van het komende jaar. Een op de vijf consumenten vindt de tijd nog steeds niet gunstig voor grote aankopen. Een half jaar geleden zag nog 32 procent hoog op tegen omvangrijke uitgaven.

Het vertrouwen van de producenten is – met een lichte dip vorig zomer – al sedert maart vorig jaar overwegend positief. De wijzer van het CBS bereikte in april de stand 6,1. De consumenten scoren 6 negatief.

De werkgevers zijn van mening dat de algehele trend van personele saneringen tot staan is gebracht. Van de industriële ondernemers geeft 12 procent aan op zoek te zijn naar personeel. Het optimisme bij de fabrikanten wordt tevens ingegeven door de mogelijkheden meer geld te vragen voor hun producten. Van de ondernemers wil 16 procent komend kwartaal zijn prijzen verhogen. Een groep van 8 procent voorziet daarentegen minder geld te kunnen vragen.

De bezettingsgraad van machines en installaties steeg deze maand naar 82,1 procent. De capaciteit wordt 0,7 procentpunt beter besteed dan in januari. Hoewel de orderposities verbeteren zijn de ondernemers toch niet geheel tevreden over de toekomstige productie.

Reageer op dit artikel