nieuws

Mobiele rolvormmachine: 15 meter dakgoot per minuut

bouwbreed

achterveld – Ruim 15 meter naadloze dakgoot per minuut maakt de mobiele rolvormmachine van AA-King. Het gereedschap weegt 550 kilo en is 2,83 meter lang zodat het volgens de fabrikant uit Achterveld op een aanhanger of in een busje past.

De rolvormmachine B 220 van AA-King is opgebouwd rond een frame van gelaste stalen buizen. In de behuizing drijft een elektromotor voor de normale netspanning het vormwerk aan met een vermogen van 0,75 kilowatt. Acht tot twaalf roestvaststalen rollen brengen het materiaal in vorm. Dat kan aluminium zijn, zink, mild staal of koper van 380 millimeter breed en 0,6 tot 0,8 millimeter dik. Het materiaal loopt tussen aandrijfwielen uit polyurethaan. Deze wringerachtige constructie rolt de band af en trekt het door de machine waarna een handbediende guillotineschaar de goot op maat knipt. De elektromotor drijft de rollen met een ketting aan. Bij de machine hoort een kabelbestuurde afstandsbediening.

De machine maakt een ruime dakgoot die het regenwater versneld afvoert. De goot kan met zogeheten binnenbeugels worden gemonteerd. Zo ontstaat een strakke lijst zonder zichtbare gootbeugels. Deze constructie voorkomt ook dat de goot door- of uitbuigt door een vracht sneeuw. Over de binnenbeugels kan een rooster of een bladvanger worden gezet zodat bladeren niet in de goot verdwijnen. De fabrikant levert verder extentiebeugels om de goot aan het dak zelf of aan het dakbeschot te monteren. Aluminium uitlopen van 80 en 100 millimeter verdiepen de bodem en voorkomen dat vuil en stof in de goot ophopen. De uitlopen worden zonder verlijming in de gootbodem geperst.

Reageer op dit artikel