nieuws

Frisia hervat aanleg pijplijn zoutwinning in Friesland

bouwbreed Premium

harlingen – Zoutproducent Frisia hervat vandaag de eerder stilgelegde aanleg van een pijplijn voor zoutwinning in Noordwest-Friesland. Op 22 maart zette de rechter in eerste instantie nog een streep door de aanleg, maar de rechtbank heeft nu toch besloten dat de aanleg mag doorgaan.

Doordat de aanleg nu door kan gaan, verwacht zoutfabriek Frisia binnen enkele weken te kunnen beginnen met winning uit een nieuwe zoutput. Dat heeft fabrieksdirecteur D. van Tuinen gisteren gezegd.

Frisia heeft naast de bestaande zoutputten in Friesland een nieuwe put geslagen bij Tzummarum, aan de kust iets ten noorden van Harlingen. Om het opgepompte zout naar de fabriek in Harlingen te transporteren, is een pijpleiding nodig. Elf landeigenaren weigerden echter mee te werken aan de aanleg van de pijp onder hun land en spanden een rechtszaak aan.

Eerst wilde Frisia niet met de landeigenaren onderhandelen over een schadevergoeding. De rechter zette de aanleg daarom stil. Nu Frisia wel over schadevergoeding wil praten, geeft de rechter groen licht om de aanleg te hervatten.

Frisia stelt door de vertraging 3 miljoen euro schade te hebben geleden. Het bedrijf betaalt verder per strekkende meter pijpleiding jaarlijks 5,5 euro aan de landeigenaren. Ook is de verwachting dat de landeigenaren, vooral boeren, minder gewasopbrengsten hebben. Frisia betaalt ook die schade. (anp)

Reageer op dit artikel