nieuws

Duitsland rekent nog op 3,4 miljoen woningen tot 2020

bouwbreed

berlijn – Duitsland heeft tot 2020 ongeveer 3,4 miljoen nieuwe woningen nodig. Dat is de inschatting van het Bundesamt voor bouw en ruimtelijke ordening.

De vraag naar nieuwbouw is regionaal heel verschillend. Duitsland kampt – meer dan Nederland – met vergrijzing. Bovendien trekken de jongeren uit de economisch zwakkere streken weg. Vooral in grote delen van de nieuwe deelstaten staat de bedrijvigheid op een laag pitje.

Het Bundesamt voorziet vooral nieuwbouw in de krachtige groeiregio�s in het Zuiden en Westen van het land. In het Oosten profiteren Berlijn en de deelstaat Saksen met steden als Leipzig en Dresden.

Volgens staatssecretaris Engelbert Lütke Daldrup moet Duitsland de komende jaren gebruiken om de kwaliteit van het woningbestand krachtig te verbeteren. Dankzij de naweeën van de babyboom zijn voorlopig nog 150.000 nieuwe woningen per jaar nodig. “Die golf moeten we gebruiken om een stedenbouwkundig geïntegreerd aanbod te scheppen dat recht doet aan de wensen van de gezinnen”. De bondsregering start daartoe een innovatieprogramma gericht op kindvriendelijke wijken en barrièrevrije infrastructuren ten behoeve van de ouderen.

Het Bundesamt waarschuwt dat in de nieuwe deelstaten maar ook in enkele streken in het Westen vanaf 2010 rekening moet worden gehouden met snel toenemende leegstand. Het programma voor Oost-Duitsland om binnensteden op te knappen en leegstand te saneren, krijgt 20 miljoen extra om de binnenstedelijke infrastructuren aan te passen aan de gevolgen van de sloopactiviteiten. Het renovatieprogramma voor het Westen wordt met 16 miljoen euro verhoogd vanwege de oplopende kosten voor het een nieuwe bestemming geven van de na de Koude Oorlog overbodig geworden militaire bases.

Reageer op dit artikel