nieuws

Dekker verwerpt advies woningmarkt

bouwbreed

den haag – Minister Dekker (VROM) voelt er niets voor corporaties de mogelijkheid te bieden uit het stelsel te treden. Ook is het voor Dekker “geen optie” dat de overheid de opbrengsten bij de verkoop van corporaties woningen opstrijkt. De minister zegt dat in haar schriftelijke reactie op het advies van de Raad van Economische […]

den haag – Minister Dekker (VROM) voelt er niets voor corporaties de mogelijkheid te bieden uit het stelsel te treden. Ook is het voor Dekker “geen optie” dat de overheid de opbrengsten bij de verkoop van corporaties woningen opstrijkt. De minister zegt dat in haar schriftelijke reactie op het advies van de Raad van Economische Adviseurs (REA) over de woningmarkt.

In het vorige week uitgebrachte advies stelt de raad dat de woningmarkt alleen kan worden vlotgetrokken met zeer stevige maatregelen. Zo moet het mes fors in de bouwregelgeving en moeten de corporaties in ieder geval veel meer woningen gaan verkopen. Voor de langere termijn stelt de raad drastischer ingrepen om een gelijk speelveld tussen corporaties en de markt te krijgen. Corporaties zouden moeten kiezen of ze louter als sociale huisvester of als commerciële organisatie willen opereren. In dat laatste geval zouden ze uit het stelsel moeten treden.

Dekker wijst die suggestie van de hand. Volgens de minister vervullen corporaties sinds lange tijd een belangrijke rol in het tegengaan van “onvolkomenheden van de markt”. Met de ingrepen zoals de raad voor ogen heeft, loopt de doelstelling van het Rijk dat ook mensen met een laag inkomen een goede woning moeten hebben gevaar, aldus de minister.

Reageer op dit artikel