nieuws

Wienerberger ziet weer kansen op groei

bouwbreed

wenen – Baksteenfabrikant Wienerberger ziet in Nederland de markt weer aantrekken. Het concern verwacht ondanks de sterk gestegen energieprijzen betere resultaten te kunnen boeken dan afgelopen jaar.

Wienerberger verdubbelt op de locatie Kijfwaard-West de productie voor straatstenen. Ook wordt de fabriek voor binnenmuurstenen in Brunssum uitgebreid. Dat alles om te kunnen profiteren van de te verwachten grotere vraag. Gezien de positieve geluiden over het aantrekken van de woningbouw, denkt het concern zowel de omzet als de winst in 2006 te verbeteren.

Wienerberger heeft de toename van zowel de woningbouw als de renovatie benut om niet alleen het volume maar ook de prijzen naar een hoger niveau te brengen. Bijzonder positief ontwikkelden zich afgelopen jaar de afzet van dakpannen, binnenmuur- en straatstenen. Het prijsniveau van de stenen voor straten en buitenmuren bleek enige rek te vertonen. De uitvoer naar Duitsland en Groot-Brittannië nam af. Vorig jaar werd de fabriek in Rijssen gesloten.

Het Oostenrijkse concern haalt van zijn bijna 2 miljard euro aan omzet, het grootste deel van het geld uit de Verenigde Staten: 17 procent. Nederland en België spelen met ieder 10 procent eveneens een belangrijke rol in de onderneming. Duitsland heeft met 12 procent van de omzet slechts een bescheiden groter aandeel in de activiteiten dan de beide Lage Landen.

“Wienerberger heeft in 2005 ondanks de sterke tegenwind door de economische omstandigheden de resultaten opnieuw verbeterd”, aldus topman Wolfgang Reithofer. “Na een lange winter moesten we een duidelijk verminderde woningbouwproductie vaststellen in enige Oost-Europese landen en Duitsland”.

Verschuiving

In Polen nam de markt voor wandmaterialen met 7 procent af. Oorzaak was de verschuiving van eengezinswoningen naar etagebouw. De terugslag in Hongarije tikte nog harder aan. Al in 2004 was gekort op de bouwsubsidie en daar kwamen nog eens de kortingen op overheidsbegrotingen bovenop. In het vierde kwartaal stabiliseerde de vraag naar bakstenen in Polen en Hongarije.

“In Duitsland voerde de onzekerheid bij de consumenten opnieuw tot verschuiving van de bouwplannen en kromp de markt onverwacht met 10 procent. Eveneens nam de woningbouw in Groot-Brittannië af. Daarentegen trekt de bouw aan in België, Frankrijk, Italië en Zwitserland”, schetst Reithofer.

Wienerberger heeft zich ontwikkeld tot wereldkampioen op het gebied van de productie van stenen voor binnenmuren. Het product levert 33 procent van de totale omzet. In Europa is het concern de nummer 1 op het terrein van de stenen voor buitenmuren (44 procent van de totale omzet) en de nummer twee wat betreft de dakpannen (21 procent).

Reageer op dit artikel