nieuws

Werkgevers teleurgesteld over uitstel openstellen grenzen

bouwbreed

den haag – Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld over het plan om het openstellen van de grenzen voor Oost-Europese werknemers uit te stellen. Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) wil de grenzen per 1 januari 2007 openen.

Daardoor krijgt de staatssecretaris meer voorbereidingstijd voor aanvullend beleid om het ontduiken van arbeidsvoorwaarden en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Dat hebben bronnen rond het kabinet bevestigd. Van Hoof wilde de grenzen eerst per 1 mei dit jaar openen. Hij hoopt vrijdag tijdens de ministerraad onder andere op deze manier steun van vooral de CDA-bewindslieden te krijgen.

Het uitstellen van de �openstellingsdatum� is een teleurstelling voor de werkgevers. MKB-Nederland heeft geen goed woord over voor de beslissing van Van Hoof. “Ik betreur dat de zaak doorgeschoven wordt. Je weet niet of dat straks nog een keer gebeurt”, zegt coördinator sociale zekerheid Alfred van Delft van MKB-Nederland. Volgens hem toont dit alleen maar aan dat Van Hoof �kennelijk geen vertrouwen heeft in zijn eigen handhaving�. Een woordvoerder van VNO-NCW vindt het wel positief dat de grenzen in elk geval open gaan.

Vakbond FNV wacht het kabinetsstandpunt af. Dat wordt waarschijnlijk morgen naar buiten gebracht. De vakbond is voor openen van de grenzen maar dan moet er wel het beleid �gelijk loon voor gelijk werk� worden gegarandeerd. Het CNV is het daarmee eens en vindt het niet erg dat Van Hoof langer de tijd wil.

Volgens de staatssecretaris is het hoe dan ook onvermijdelijk dat de grenzen open gaan. Zo zei hij al eerder dat volgens Europese afspraken de grenzen per 2009 open moeten. Werknemers uit nieuwe lidstaten mogen dan alleen nog geweigerd worden als de economie dreigt te ontwrichten.

Reageer op dit artikel