nieuws

Vuile vrachtwagens geweerd uit binnenstad

bouwbreed

tilburg – Een flink aantal steden gaat vanaf het voorjaar van 2007 de meest vervuilende vrachtwagens weren uit delen van de binnenstad. In 2010 mogen alleen nog schone (euro-4) vrachtwagens in de zogeheten milieuzones in de centra komen.

In ruil daarvoor zorgen de steden ervoor dat het vrachtverkeer vanaf volgend jaar de winkels makkelijker kan bereiken bijvoorbeeld met een �groene golf� of de openstelling van busbanen voor vervoerders. Ook komen er gunstiger tijden waarop transportbedrijven de winkels kunnen bevoorraden.

Staatssecretaris Van Geel (milieu) heeft vrijdag in Tilburg met gemeenten en de transportbranche een convenant ondertekend waarin de afspraken voor milieuzones in de steden zijn vastgelegd. Gemeenten willen met de invoering van milieuzones de luchtvervuiling en geluidsoverlast terugdringen.

Het convenant moet ervoor zorgen dat de milieuzones min of meer op dezelfde manier in gemeenten worden opgezet.

Tilburg, Delft, Eindhoven, Den Haag, Haarlem, Helmond, Den Bosch, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht doen nu mee aan het convenant. De verwachting is dat later nog meer gemeenten zich aansluiten.

In de centra van de steden die nu meedoen, rijden over een jaar alleen nog vrachtwagens die zijn voorzien van roetfilters of van de modernste motoren. De strengere eisen voor vrachtwagens gelden ook voor het wagenpark van de gemeenten.

Van Geel heeft speciaal voor de transportbranche een subsidieregeling in het leven geroepen die erop neerkomt dat het bedrijfsleven 85 procent van de investeringen in roetfilters terugkrijgt van de overheid.

Compensatie

De transportbranche was aanvankelijk geen voorstander van de milieuzones, maar is vanwege de compensatie akkoord gegaan. “Het mes snijdt aan twee kanten. Het milieu wordt verbeterd in combinatie met maatregelen die leiden tot efficiëntere bevoorrading van de binnensteden”, verklaart algemeen directeur D. van den Broek van de verladersorganisatie EVO.

De milieuzones zijn niet van toepassing op bedrijfsauto�s. Van Geel kijkt nog naar een stimuleringsregeling voor roetfilters op bestelbusjes en zal daar naar verwachting binnen enkele maanden een knoop over doorhakken.

Reageer op dit artikel