nieuws

Vormvrijheid met nieuw gevelmateriaal

bouwbreed Premium

werkendam – Voor het maken van complexe gevels met veel vorm- en kleurvrijheid is vezelversterkt polymeermateriaal Masterworks nu ook geschikt gemaakt voor buitentoepassingen. Het wachten is op architecten die de uitdaging met dit nieuwe materiaal aandurven.

Op het terrein van Poly Products in Werkendam staat een proefopstelling van een blauwe gevel met vier sparingen. Het vezelversterkte composietmateriaal is aangebracht op een vorm van eps-schuim en bevestigd tegen een Unidek-sandwichpaneel. “Het zou mooi zijn als we een eerste project kunnen realiseren met een architect,” zegt J. Schrama, directeur van Poly Products uit Werkendam. “Een gevel van 500 vierkante meter waarin de architect zich helemaal kan uitleven in vorm- en kleurgebruik.”

De basis voor dit materiaal is het watergedragen kunstharssysteem Masterworks. Poly Products past dit materiaal binnen toe in onder andere overdekte winkelcentra.

Door de toevoeging van gips is het materiaal in deze vorm minder geschikt voor de buitentoepassing. Het bedrijf innoveerde verder en ontwikkelde voor buitentoepassingen van Masterworks een harde toplaag die beschermt tegen vocht, vorst en UV straling. Het twee componentenmateriaal is tevens vandaal bestendig.

Testrapporten van TNO Centrum voor Brandveiligheid delen het materiaal in klasse 1 (NEN 6065), en een rookproductie < 10/m (NEN 6066). Volgens de nieuwe Europese brandklassering komt het materiaal in Klasse B-s1-d0 (EN-13501).

Masterworks is meer dan 35 jaar geleden ontwikkeld om mijngangen in slappe grond tegen instortingsgevaar te beschermen. De massa wordt tegen de wanden gespoten, waardoor het na uitharden een harde beschermlaag vormt.

Mogelijkheden

Maar de mogelijkheden bleken groter. Het materiaal vond ook toepassing in de bouw als gevel- of interieurafwerking. Aanvankelijk vooral als gietmassa voor massieve beelden en ornamenten, later ook als dunwandige elementen zoals gevelbeplating, plafondelementen of wandafwerking.

Het materiaal voor geveltoepassingen wordt aangebracht op eps-schuim in een willekeurige vorm. Een gewapende versie kan ook een zelfdragende constructie opleveren.

“Vooral de vormgevingsmogelijkheden van het materiaal zijn interessant voor architecten”, verwacht Schrama. Gekromde vlakken of bijzondere structuren zijn relatief eenvoudig te realiseren. “Het is echter wel een duur product. Daarom richten wij ons ook op de exclusieve toepassingen. De plaatsen waar de meerwaarde van het materiaal die kosten vergoedt.”

Reageer op dit artikel