nieuws

Vergunningen in Duitsland met 10 procent gedaald

bouwbreed Premium

wiesbaden – Het aantal bouwvergunningen voor woningen en andere gebouwen is vorig jaar in Duitsland met 10,3 procent gedaald. Dat meldt het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden.

De afname van het aantal vergunningen voor woningbouw is sterk beïnvloed door het schrappen van de riante subsidies voor de bouwers van eigen huizen. De klad zit vooral in aanvragen voor twee-onder-een-kappers. In het segment bedroeg de daling maar liefst 26,1 procent. Wat resteert zijn altijd nog 23.740 vergunningen.

Voor de alleenstaande woningen werd vorig jaar nog 121.551 keer toestemming gegeven. Het aantal betekent een afname van 9,8 procent ten opzichte van 2004. De categorie gebouwen met drie of meer woningen verloor minder terrein. De daling van 4,9 procent resulteerde in een pijplijn van 65.072 meergezinshuizen. Het aantal vergunningen voor de particuliere woningbouwer nam met 5,3 procent af tot 37.654.

De activiteiten ten gunste van gebouwen die niet bestemd zijn voor het wonen, tonen een gevarieerd beeld. Het aantal vergunningen voor de bouw van instellingen nam met 3,9 procent toe tot 7046. Ook in de lift zitten de handels- en opslaggebouwen, met een stijging van 2,4 procent tot 64.057 verleende vergunningen. Een lichte groei laten eveneens zien de fabrieken en werkplaatsen (31.592).

Waar duidelijk minder belangstelling voor is, zijn de hotels en horecagelegenheden. Het aantal bouwvergunningen in dit segment nam met 10,4 procent af tot 2262. Ook de agrarische sector is voorzichtig. De bouwvergunningen in de boerenbranche daalden met 5 procent tot 23.221.

Opnieuw de sterkste krimp noteert het Statistisch Bundesamt bij de kantoren en bestuurscentrales. De afgifte dook met 10,8 procent naar 14.002 vergunningen. Ten opzichte van 2004 betekent het aantal een verlies van 1700 projecten.

Reageer op dit artikel