nieuws

Twijfels rijzen over kunde Britse bouw

bouwbreed

londen – Het duurt nog ruim zes jaar voordat de Olympische vlam wordt ontstoken in Londen. Maar na het voortslepende drama met het Wembley-stadion vragen velen zich af of dat nu al niet te kort is om alle nieuwe stadions en andere accommodaties op tijd klaar te krijgen. De bouw van de belangrijkste stadions start pas in 2009 en drie jaar blijkt een erg korte tijd om grote Britse bouwprojecten op te leveren.

Wembley is wat dat betreft een schrikbeeld. Het nieuwe stadion met de kenmerkende stalen overspanningsboog zou oorspronkelijk eind vorig jaar opgeleverd worden. Hoofdaannemer Multiplex verschoof die datum eerst naar januari, toen naar half maart en heeft vorige week moeten toegeven dat het op zijn vroegst augustus wordt.

De totale realisatietijd inclusief voorbereidingen heeft daarmee de tien jaar overschreden. De bouwkosten, drie jaar geleden geraamd op ruim een miljard euro, kunnen alles bij elkaar op zo�n 1,5 miljard uitkomen. Multiplex heeft inmiddels al 265 miljoen als verlies afgeschreven en dreigt ook de Football Association als opdrachtgever een extra rekening te presenteren. “De aankondiging dat Wembley niet op tijd klaar is heeft de vrees aangewakkerd dat de Britse bouwsector niet in staat is om toonaangevende projecten op tijd en binnen de begroting op te leveren”, schrijft het zakendagblad The Financial Times.

Want Wembley is niet het enige grote project op Britse bodem dat fors in de fout is gegaan. Het vorig jaar geopende en zeker indrukwekkende Schotse parlement in Edinburgh was vier jaar te laat en tien keer zo duur als oorspronkelijk gepland. Het nieuwe parlementsgebouw voor Wales in Cardiff, dat gisteren werd geopend, werd twee jaar over tijd opgeleverd. Al wat langer geleden was de grote British Library in het hart van Londen zelfs tien jaar te laat en 24 keer zo duur.

In de sporthoek waren er ernstige problemen met het Millennium Stadion in Cardiff, waar hoofdaannemer Laing een verlies van bijna 40 miljoen af moest schrijven. Opmerkelijk detail: in datzelfde stadion wordt op 13 mei de FA Cup Finale gehouden nu Wembley daarvoor niet op tijd klaar is.

De Olympic Delivery Authority, die de Olympische Spelen waar moet maken, sprint niet voor niets hard door. De ODA heeft onlangs een tender uitgeschreven voor een bouwmanager die alle werken rond het Olympische Spelen moet (laten) uitvoeren. Ontwerp, bouw, uitrusting en onderhoud behoort allemaal tot de taken van deze �delivery partner�, die verder verantwoordelijk wordt voor het kostenbeheer en de rapportering. Gezien de omvang van de klus mogen alleen bedrijven die minstens 150 miljoen per jaar omzetten inschrijven.

Joint venture

De grootste Britse aannemers Balfour Beatty en Amec hebben inmiddels een joint venture gevormd waarmee ze hopen de grote, prestigieuze maar tegelijk risicovolle klus binnen te halen. De twee bedrijven hebben beloofd wat maar mogelijk is in Groot-Brittannië in te kopen of te laten maken. Multiplex, dat overigens wel het Olympische Stadion van Sydney op tijd klaar kreeg, heeft wijselijk laten weten niet mee te dingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels