nieuws

Twijfels blijven over plannen rond overname Arcelor

bouwbreed

madrid – De betrokken regeringen houden hun twijfels over de plannen van Mittal rond de overname van Arcelor. De officiële plannen worden onvoldoende gevonden vooral op het gebied van werkgelegenheidsgaranties.

Als eerste heeft de Spaanse regering gereageerd op de dinsdag door Mittal gepresenteerde plannen. Zij vindt de plannen voor de overname van het staalbedrijf Arcelor door Mittal Steel onvoldoende. Het staalbedrijf Mittal Steel wil Arcelor overnemen en heeft daar 18,6 miljard euro voor over.

De Franse en Luxemburgse overheden bestuderen de plannen nog. Maar al eerder hebben beide regeringen zich uitgesproken tegen de overname. Voor hen telt zwaar dat er ondanks de toezeggingen van topman Lakshmi Mittal toch banen gaan sneuvelen.

Voor de Fransen telt daarnaast dat zij Arcelor, hoewel statutair gevestigd in Luxemburg, beschouwen als Frans bedrijf. Die willen zij het liefst uit de handen van buitenlanders houden zoals ook blijkt bij de overnamepoging van het Franse Suez door het Italiaanse Enel.

Mittal is voor het grootste deel in handen van de Indiase magnaat Lakshmi Mittal. Het bedrijf is statutair gevestigd in Rotterdam, wordt geleid vanuit Londen en heeft een notering aan de effectenbeurs in Amsterdam. Door een reeks van overnames is het concern de grootste ter wereld geworden.

Arcelor is in 2002 ontstaan uit een fusie van drie Europese staalconcerns. Arbed uit Luxemburg, het Spaanse Aceralia en het Franse Usinor bundelden toen hun krachten. Als Arcelor en Mittal daadwerkelijk samengaan, ontstaat de eerste staalfabrikant ter wereld die een productiecapaciteit heeft van meer dan honderd miljoen ton staal per jaar.

Reageer op dit artikel