nieuws

Stratenmaker op de knieën niet meer van deze tijd

bouwbreed

putten – Een stratenmaker, lekker warm in zijn schaftkeet, bestuurt met de draadloze afstandsbediening voor zijn buik zijn bestratingsmachine, die in weer en wind met een ijzeren regelmaat stenen vlijt. Toekomstmuziek? Sinds uitvinder Arie van Wijngaarden zich ermee ging bemoeien niet meer: Streetwise en zijn maatje Brickclean doen het werk. En het werkt.

Jarenlang is intensief gezocht naar een goedwerkende bestratingsmachine, die ook nog gebruikte klinkers en andere stenen opnieuw kan neerleggen.

Stratenmaken is zwaar en ongezond werk. De vereniging Verbetering Mechanisatie Straattechniek (VMS) strijdt al jaren om de werkomstandigheden van stratenmakers te verbeteren. En toen Arie van Wijngaarden, jarenlang gepokt en gemazeld in besturingstechniek, bij toeval het vooraanstaand VMS-lid Cnossen uit Sneek tegenkwam, waren ze het snel eens: er moet nu eindelijk wat gebeuren.

“Ik was verbijsterd toen ik die mannen op hun knieën bezig zag. Dit is niet van deze tijd”, aldus Van Wijngaarden. “Het prototype van machine Streetwise is na achttien maanden denken en knutselen inmiddels uitvoerig getest. En het werkt. En daarnaast is de gebruikte-stenenmachine Brickclean bijna klaar”.

Bij de ontwikkeling van Streetwise heeft de stratenmaker model gestaan. Zijn arm is de robot, zijn hand het grijpersysteem en zijn ogen zijn het Vision-systeem.

Het geheel zit, inclusief dieselaggregaat, elektronica en camera�s in een vier-wielbestuurde behuizing met onderdruk teneinde het stof buiten te houden. Met relatief eenvoudige programmatuur kunnen gegevens als wegbreedte, klinkermaat, legverband en type steen en toleranties tot op een tiende millimeter nauwkeurig worden ingevoerd. Overhoekse of al te kleine stenen worden geweigerd.

Door de GPS-navigatie, de drie camera�s en de vier wieltjes omzeilt de machine alle obstakels. Kattenogen in de stootband rondom voorkomen ongelukken; zodra de machine een object of persoon raakt, stopt de machine terstond. De robot gaat met maximaal 3 kilometer per uur heen en weer. Als de voorraad stenen dreigt op te raken, geeft de machine automatisch een seintje.

De robot legt in z�n eentje zo�n 230 vierkante meter per dag weg, waar een ploeg van drie man per dag tot de helft komt. Toch verwacht Van Wijngaarden niet dat mensen brood uit de mond wordt gestoten: “Er is een groot tekort aan opperlieden en helemaal aan vaklieden. Voor de echte vakman blijft genoeg over in sierbestrating en dergelijke”.

Voor het eerst wordt een schoonmaak- en stapelsysteem voor gebruikte stenen geïntroduceerd. Van Wijngaarden: “De Brickclean is uniek. Een wielladertje gooit de stenen erin. Deze worden schoongemaakt en zonder tussenkomst van mensenhanden op de goede kant en recht gelegd. Op pallets kunnen de pakketten in de Streetwise worden geladen. In een volgend stadium gaan we de Sidewalk ontwikkelen, speciaal voor trottoirbanden”.

Speciaal voor deze uitvinding is het bedrijf Robostreet opgericht. Dit heeft al enkele machines verkocht, onder meer aan de gemeente Rotterdam, en bovendien een paar handenvol opties.

De machine kost 185.000 euro per stuk. Van Wijngaarden geeft 70.000 (!) draaiuren garantie en dat komt neer op meer dan veertig jaar. De terugverdientijd is volgens de uitvinder maximaal vijf jaar.

Reageer op dit artikel