nieuws

Spitsstroken in knel door Luchtwet

bouwbreed

den haag – Een kwart van de bedachte spitsstroken veroorzaakt zoveel luchtvervuiling dat uitvoering voorlopig onhaalbaar is. Alleen compenserende maatregelen uit het nationaal samenwerkingsprogramma luchtkwaliteit kunnen op termijn soelaas bieden.

Een nieuw onderzoek biedt waarschijnlijk wel perspectief voor de ongebruikte strook op de A1 bij Hoevelaken.

Rijkswaterstaat heeft in totaal 33 spitsstroken gepland in strijd tegen de files. Ongeveer een kwart daarvan is niet meteen geholpen met de nieuwe wet voor de Luchtkwaliteit die het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd. Volgens minister Peijs (verkeer) zijn dat precies de stroken die het hardst nodig zijn.

Rijkswaterstaat heeft al geïnventariseerd welke trajecten risico lopen. Het merendeel van deze tien stroken zal vervuilender zijn dan 3 procent (zie staatje). Het ministerie is van plan alle “twijfelgevallen” aan te melden voor het nationaal programma. Onderzoeken moeten de komende maanden duidelijkheid scheppen over de rechtmatigheid. “Afvoeren kan altijd nog”, aldus de woordvoerder van het ministerie. Voor vijf van de bewuste stroken werd volgend jaar al de oplevering verwacht. Dat is zeker onhaalbaar omdat de nieuwe wet niet eerder dan najaar 2007 van kracht zal zijn en daarna pas de procedures kunnen worden afgerond. Uitvoering is daarna pas aan de orde.

De nieuwe berekeningen van het Milieu- en Natuurplanbureau en RIVM bieden perspectief, want die pakken een stuk gunstiger uit dan de eerste versies. Rijkswaterstaat gaat alle luchtkwaliteitsonderzoeken in dat licht opnieuw berekenen.

Onderzoeksinstituten

Acuut probleem is echter dat tot nu toe alleen TNO die onderzoeken mag uitvoeren. Vanaf april krijgen meer onderzoeksinstituten toestemming om luchtkwaliteit te meten. De woordvoerder van het ministerie verwacht dat het capaciteitsprobleem op het gebied van metingen dan langzaam zal oplossen.

Als eerste wil Rijkswaterstaat een onderzoek naar de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld laten uitvoeren. “Die strook ligt er al en alles wijst er op dat een nieuw onderzoek zal uitwijzen dat strook mag worden opengesteld.”

Reageer op dit artikel