nieuws

Shell en Statoil samen in energiecentrale Noorwegen

bouwbreed Premium

oslo – Shell en Statoil zetten in Noorwegen plannen op de rails voor de ontwikkeling van een aardgasgestookte energiecentrale. De vrijkomende CO2 wordt ingezet voor injectering in offshore olie- en gasvelden. Door verhoging van de druk wordt de winning opgevoerd.

Op deze manier produceert de centrale zonder CO2-emissie. Extra milieuwinst wordt verder verkregen doordat de elektriciteit van de centrale tevens wordt ingezet op de platforms van de velden, zodat ook de emissie van Nox tot nul wordt gereduceerd, zo heet het in het volgens de oliemaatschappijen baanbrekende project.

De Noors/Nederlands/Britse partners betitelen deze manier om een waardeketen voor CO2 te ontwikkelingen tevens als een forse uitdaging, zowel in technologisch als in economisch opzicht.

Om die reden is de realisering afhankelijk van een aanzienlijke financiële bijdrage van en samenwerking met de overheid. Dit geldt vooral voor het opvangen van de Co2 en het transport naar de winningslocaties. Zelf zijn de oliemaatschappijen echter ook bereid er geld in te steken.

De locatie van de gascentrale denken de maatschappijen zich in Midden-Noorwegen (bij Tjelbergodden). De offshorevelden in kwestie zijn Draugen (Statoil) en Heidrun (Shell), beide in de Noorse Zee ofwel de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Op deze velden kan men naar schatting jaarlijks 2 tot 2,5 miljoen CO2 kwijt.

Reageer op dit artikel