nieuws

Politie vindt gestolen bouwkraan terug

bouwbreed

AMSTERDAM – De Demag-kraanwagen van Koreman Staalbouw die zondag werd gestolen van een terrein in Oosterhout, is terecht. De Amsterdamse waterpolitie vond de machine woensdag terug na een routinecontrole in het havengebied. De kraanwagen stond al klaar om te worden verscheept naar Nigeria.

“Dit is absoluut het werk van een georganiseerde, internationaal opererende bende” zegt rechercheur Peter Borst van de Waterpolitie Amsterdam. “De kraan is hoogstwaarschijnlijk op bestelling gestolen.” De kraan werd gevonden op een terrein waar allerlei voertuigen en materialen klaarstaan voor verscheping. “Normaal gesproken wordt richting Afrika vaak het oude, afgeschreven spul verscheept, maar deze nieuwe felblauwe kraan viel direct op. Bovendien herkende een van de agenten het ding van een foto die recherchebedrijf Tracer had opgestuurd.” De kraan was voorzien van de juiste papieren en zou donderdag of vrijdag worden verscheept.

Volgens de rechercheur worden er nu veel gestolen voertuigen via de havens het land uit gesmokkeld. “Laat ik het zo zeggen: het neemt de laatste tijd in ieder geval niet af.”

Arjan Brink van Tracer verbaast zich erover dat de machine kennelijk gewoon de douane kon passeren. “Waarom hebben overheidsinstanties voor de export van voertuigen geen link met het vermiste-objectenregister?.” Rechercheur Borst erkent dat een gestolen bouwkraan gemakkelijk te verplaatsen is. “Waarschijnlijk kan zo�n ding bij politiecontroles gewoon doorrijden. Niemand weet dat het ding is gestolen.” De politie heeft alle documenten voor onderzoek in beslag genomen.

Koreman heeft laten weten dat de bouwkraan nu uitgerust wordt met een startonderbreker en een zender, om een nieuwe diefstal te voorkomen.

Reageer op dit artikel