nieuws

Ordervoorraad Hochtief goed voor 21,1 miljard euro

bouwbreed

essen – Hochtief is het jaar gestart met een recordportefeuille van 21,1 miljard euro aan opdrachten. De bouwer uit Essen heeft voldoende werk om anderhalf jaar aan de slag te blijven.

“Het jaar 2005 heeft opnieuw laten zien dat we met ons algehele management van aansprekende opgaven langs de levenscyclus van projecten, onze kwaliteiten op optimale wijze combineren”, aldus topman Hans-Peter Keitel. “Vooral de bouwgerelateerde dienstverlening en de innovatieve concessiemarkt hebben zich bij ons concern bewezen als de motoren van het succes”.

Hochtief zette vorig jaar een omzet weg van 14,6 miljard euro. Van het volume kwam slechts 2,4 miljard euro uit Duitsland. Terwijl de productie in het buitenland met 16,3 procent toenam, moest de bouwer in eigen land een daling van 0,4 procent voor lief nemen.

Ook dit jaar is Duitsland Hochtiefs zorgenkind. In de pijplijn zit voor 3,3 miljard euro aan projecten, een fractie meer dan een jaar geleden. Teleurstellend echter is dat het aantal nieuwe opdrachten met 7,6 procent daalde tot 2,6 miljard euro. In het buitenland haalde de aannemer vorig jaar voor 15,6 miljard euro aan nieuwe opdrachten op.

Van de nood in eigen land maakt Hochtief inmiddels een deugd. Van de totale omzet werd vorig jaar 84 procent in het buitenland gerealiseerd. “Daardoor zijn we de meest internationale bouwdienstverlener ter wereld”, klinkt triomfantelijk vanuit Essen.

Topman Keitel ziet de toekomst optimistisch tegemoet. Voorwaarde is wel dat crises uitblijven en de spanning in regio�s zoals het Midden-Oosten niet te veel oploopt. Hochtief boekte in 2004 een winst van 41,2 miljoen euro en sloot vorig jaar af met een plus van 62,8 miljoen euro. Op de wat langere termijn legt Keitel de lat op een winst van 100 miljoen euro. Dit jaar zal het concern bij dat resultaat al aardig in de buurt komen.

Hochtief verwacht 2006 te zullen besluiten met een ordervoorraad ter waarde van andermaal om en nabij 21 miljard euro. Daarvoor zal wederom 15,6 miljard euro aan opdrachten moeten worden binnengehaald. De concessies van Hochtief hadden eind vorig jaar een waarde van 873 miljoen euro. Het bedrag is een verbetering van 170 miljoen ten opzichte van een jaar eerder.

Om de groei van de publiek-private samenwerkingsprojecten te betalen heeft Hochtief zichzelf een langdurige financiële basis verschaft. Vorig jaar werd daartoe een internationaal afgedekt kaskrediet opgenomen van 600 miljoen euro.

Reageer op dit artikel