nieuws

Open grenzen voor Polen is non-discussie

bouwbreed Premium

den haag – Het voor 1 mei te nemen besluit of de grenzen voor werknemers uit Polen en andere voormalige Oostbloklanden open moeten, leidt tot een non-discussie. Voor de bouw is de toevloed aan zzpers en gedetacheerden uit die landen een veel groter probleem.AANHEF_SUB:beschouwing

De hele grenzen-discussie spitst zich toe op slechts één soort buitenlandse werknemer. Het gaat dan om de werknemer die rechtstreeks of via een Nederlands uitzendbureau bij een bedrijf in dienst is. Dat maakt de discussie direct wat schimmig.

Immers met name Polen zullen, als ze een beetje kunnen rekenen, het wel uit hun hoofd laten om dienst te treden van een Nederlandse werkgever tenzij hij of zij zich hier permanent zou willen vestigen. Het kost ze domweg geld. Er is weliswaar een belastingverdrag met Polen ter voorkoming van dubbele belasting maar dit voorkomt niet dat een Pool zowel in Nederland als in Polen belasting moet betalen.

Dit komt omdat de eerste twee schijven in het belastingtarief in Nederland laag zijn met respectievelijk 1,8 en 9,35 procent. De sociale premies zorgen ervoor dat de totale afdracht toch even boven de 32 procent uitkomt. In Polen moet 25 procent belasting betaald worden, waardoor de Pool in zijn eigen land fors moet bijbetalen. Dat leidt dus niet tot verstoring van de arbeidsmarkt en is dus eigenlijk geen punt van discussie.

Het is wel precies de reden waarom Polen hier vooral als zzp�er of gedetacheerd door een Pools bedrijf komen. Juist van die categorie heeft de bouw ook het meeste last, vooral bedrijven die zich bezighouden met verbouw en onderhoud. Voor 10 tot 15 euro, ongeveer het tarief van een Poolse zzp�er, kan een in Nederland gevestigd bedrijf domweg niet werken.

Daarnaast is een probleem dat deze constructies misbruikt worden om via de achterdeur toch Polen te laten werken. Bouwend Nederland heeft daar al de nodige malen tegen geageerd en zal dat vandaag in het televisieprogramma Twee Vandaag bij monde van voorzitter Elco Brinkman wederom doen.

De bouwwerkgevers zijn op zich voorstander van open grenzen, maar dan wel gekoppeld aan een streng controleregiem om misstanden aan te pakken. De brancheorganisatie roept leden dan ook op vermoedens van misstanden direct te melden bij de Arbeidsinspectie die dan snel kan optreden.

Het gesloten houden van de grenzen voor Poolse werknemers is in dit licht bezien geen optie. Behalve de schijnconstructies opent dat ook de weg naar een zwart en grijs circuit met alle daaraan verbonden nadelen van dien. Uitbuiting en slechte woonomstandigheden zijn dan het gevolg. Dat zou geen politicus moeten willen.

Reageer op dit artikel