nieuws

Onrust in Heerlen over gevolgde aanbesteding

bouwbreed

heerlen – Burgemeester Sakkers van Heerlen mag vandaag aan de gemeenteraad uitleggen waarom hij de installatie van beveiligingscameras in de binnenstad heeft gegund aan de firma VCS International BV uit Waalwijk. De opdracht van 3 miljoen euro is ten onrechte niet Europees aanbesteed.

Dat laatste concludeert het Limburgs Dagblad althans na bestudering van het volledige dossier over deze order. De burgemeester zou tijdens een congres in Scheveningen over beveiliging in contact zijn gekomen met de directeur van VCS. Kort daarop volgde de opdracht van de gemeente aan het bedrijf, waar Sakkers later ook commissaris werd.

Woordvoerder van de burgemeester Lysbeth den Dulk onderstreept dat het college over de gevolgde aanpak altijd volledig open is geweest tegenover de raad en dat deze ook van harte met de aanbesteding heeft ingestemd. “Er was haast geboden vanwege de enorme drugsoverlast en er waren niet zoveel bedrijven die het gevraagde systeem konden leveren”, schetst ze de politieke stemming van destijds. Ze onderstreept op grond hiervan geen verband te willen leggen met de manier van aanbesteden.

Deskundigheid

Sakkers zou het college en de raad ervan hebben overtuigd dat VCS specifieke deskundigheid bezat waardoor sprake was van uitzonderingsregels bij de aanbesteding.

Het demissionaire college wil zijn inhoudelijke reactie bewaren voor vandaag, tijdens het overleg met het raadspresidium. “Dan kunnen de vragen die er in de raad zijn naar aanleiding van het artikel in Limburgs Dagblad worden gesteld.” Nog onduidelijk is of de vragen direct zullen worden beantwoord of dat er later een verklaring komt.

Eerder deze maand meldde de gemeente nog dat het cameratoezicht met het systeem van VCS binnenkort wordt uitgebreid. Voor de uitvoering daarvan worden onder meer ID-krachten aangetrokken. “Als hierover ook vragen blijken te bestaan, kunnen deze morgen eveneens worden gesteld”, wist Den Dulk gisteren.

Reageer op dit artikel