nieuws

NVAF bepleit verplichte studie bodem

bouwbreed Premium

harderwijk – Opdrachtgevers moeten worden verplicht bij elk binnenstedelijk bouwproject naast de sondering, een grondig bodemonderzoek te laten uitvoeren. Dat vindt de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF).

Rondom projecten in binnensteden is het schering en inslag dat schade ontstaat door heiwerkzaamheden, met als gevolg dat het schadeclaims regent aan het adres van funderingsbedrijven. Volgens de NVAF kan een hoop ellende worden voorkomen als vooraf de risico�s van heien beter worden ingeschat met behulp van grondig onderzoek. “In de praktijk gebeurt dat te weinig,” aldus Henk de Koning van de NVAF.

Volgens De Koning zijn de kosten van een dergelijk onderzoek minimaal en zijn er diverse adviesbureaus die het kunnen uitvoeren. Bovendien houdt GeoDelft ervaringsgegevens bij, waar opdrachtgevers uit kunnen putten. De Koning denkt dat vaak geen bodemonderzoek wordt uitgevoerd, omdat opdrachtgevers bang zijn voor oplopende kosten: boren veroorzaakt minder trillingen en schade, maar is een stuk duurder.

Frits Nuss, directeur van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB, erkent de problematiek eveneens, maar vindt niet dat opdrachtgevers dat onderzoek moeten laten uitvoeren. “Zij moeten in hun bestek opnemen dat aannemers verplicht zijn een bodemonderzoek te verrichten.” Nuss is niet bang voor eventuele oplopende kosten als moet worden geboord in plaats van geheid: “Het gaat om de kwaliteit van het uiteindelijke product.”

Zowel De Koning als Nuss vindt dat gemeenten een actievere rol kunnen spelen bij funderingswerken. In een verleende bouwvergunning kunnen zij de verplichting opnemen dat een bodemonderzoek moet worden uitgevoerd.

In de Brabantse gemeente Oosterhout heeft PvdA-raadslid Henk van Bijnen het college van B en W onlangs verzocht heien in de binnenstad te verbieden. Omwonenden ondervinden veel schade aan hun woningen na heiwerkzaamheden voor de bouw van vier woningcomplexen. De verantwoordelijke wethouder had hen beloofd dat er niet zou worden geheid. Van Bijnen: “Hij heeft uiteindelijk toegegeven dat de gemeente vergeten was dit expliciet in de vergunning te zetten.”

Verzekering

Bijkomend probleem is dat veel funderingsbedrijven niet verzekerd zijn, omdat er geen goede polis bestaat. De NVAF praat al twee jaar met verzekeraars over een nieuwe polis. Een lastige klus, omdat de aansprakelijkheid nooit alleen bij de hoofdaannemer of het funderingsbedrijf kan worden gelegd.

Hoewel funderingsbedrijven de schade niet altijd valt aan te rekenen, hoeven ze niet bij hoofdaannemers aan te kloppen. De Koning: “Zij zeggen: jullie hebben de verkeerde techniek gebruikt.” Werk zonder bodemonderzoek weigeren, is volgens De Koning voor het bedrijf ook geen optie. “Er staan tien anderen klaar om het werk over te nemen.”

Reageer op dit artikel