nieuws

Noorwegen ijvert voor predikaat mooiste wegen

bouwbreed

oslo – Noorwegen mikt op een positie als het Europese land met de mooiste en spectaculairste toeristische wegen. Daarin voorziet een programma van de rijkswegendienst, Statens Vegvesen. Tot 2015 steekt de dienst rond de 160 miljoen euro (1,5 miljard kroon) in het project. Dat moet resulteren in achttien trajecten met een lengte van in totaal […]

oslo – Noorwegen mikt op een positie als het Europese land met de mooiste en spectaculairste toeristische wegen. Daarin voorziet een programma van de rijkswegendienst, Statens Vegvesen. Tot 2015 steekt de dienst rond de 160 miljoen euro (1,5 miljard kroon) in het project. Dat moet resulteren in achttien trajecten met een lengte van in totaal ruim 1600 kilometer met het officiële predikaat �nationale toeristenweg�.

Momenteel hebben nog maar vier trajecten een dergelijk predikaat. De trajecten voeren de gebruikers over de fraaiste bergpassen, door nationale natuurparken en langs de fameuze Noorse fjorden. Het genoemde bedrag wordt niet alleen besteed aan verbetering van de kwaliteit van de wegen zelf, maar ook aan zaken als parkeer- en rustplaatsen. Verkeersminister Navarsete meent dat het programma bijdraagt aan de instandhouding van het cultuurlandschap. De rustplaatsen bieden kansen aan het lokale bedrijfsleven en voor vestiging op het platteland, wat mee helpt te voorkomen dat het cultuurlandschap dichtgroeit met bos.

Reageer op dit artikel