nieuws

Mechanisch straten onontkoombaar

bouwbreed Premium

ROTTERDAM – Het is te duur, onnauwkeurig en soms zelfs verboden. Mechanisatie van bestrating ligt mede door bovenstaande belemmeringen gevoelig. Maar eigenlijk is op de oude voet doorgaan maatschappelijk niet langer verantwoord. Toch lijkt er een kentering aanstaande. “Maar laat het in godsnaam niet van economische voorwaarden afhangen, dan lukt het nooit.”

Ze waren er allemaal, gisteren in de Rotterdamse Kuip, waar de Vereniging Verbetering Mechanisatie Straattechniek (VMS) en het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) een congres hielden over de toekomst van de bestrating. Opdrachtgevers, ingenieurs en grote en kleine aannemers. En allemaal waren ze van mening dat gemeenten, als belangrijkste opdrachtgevers voor bestratingswerk, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ontduiken. Maar ze staken ook de hand in eigen boezem. Want iedereen weet dat stratenmakers zich het vaakst van alle beroepsgroepen ziek melden met ernstige klachten en het vaakst in de WIA belanden met versleten knieën en ruggen, “maar iedereen gooit het probleem over de schutting,” aldus Piet Oskam van het CIB. “Vandaag zijn we bij elkaar om daar verandering in te brengen. Om mechanisatie van straatwerk nu eens voor eens en altijd op de agenda te zetten.”

Om dat te bewerkstelligen werd tijdens het congres een primeur gepresenteerd. Een bedrijf uit Putten onthulde in Rotterdam de Robo-Street, een bestratingsrobot die, in tegenstelling tot andere machines die slechts vierkante meters tegelijk kunnen leggen, baksteen voor baksteen elk gewenst motief kan leggen. En ook stenen kan verwijderen om ze later opnieuw te gebruiken. Een belangrijk voordeel omdat 80 procent van het werk uit herbestratingen bestaat.

Natuurstenen

Maar de sceptici in de zaal, onder wie een gemeenteambtenaar uit Bergen op Zoom, zien nog steeds niets in mechanisatie. “Zo�n ding kan echt geen natuurstenen leggen”, stelt hij. En het straatbeeld in mijn gemeente schrijft dat voor. Bovendien is stratenmaken een ambacht dat door mechanisatie verloren dreigt te gaan.”

Maar de ambtenaar blijkt alleen te staan in zijn scepsis. F. Leerkes van de Arbeidsinspectie: “Als we Nederlanders aan de ene kant steeds gezonder laten leven, kunnen we dit werk niet blijven toestaan. Er komt ook wetgeving aan waarbij we gemeenten niet langer toestaan om in bestekken te zetten dat mechanisatie verboden is.” En KWS-directeur Henk Vos blijkt ook een warm voorstander van mechanisatie. “Ik kan het mijn onderaannemers niet verplichten, maar ik zou het toejuichen als de overheid dat wel deed.

Reageer op dit artikel