nieuws

IVBN ontevreden over som huurdebat in Tweede Kamer

bouwbreed

den haag – De institutionele beleggers van IVBN zijn uitermate ontevreden over de uitkomst van het huurdebat in de Tweede Kamer. Volgens de beleggers is volstrekt onduidelijk of voorgenomen nieuwbouwprojecten gevrijwaard blijven van huurplafonds.

IVBN heeft er recentelijk met klem op gewezen dat het nieuwe huurbeleid van minister Dekker (VROM) tot gevolg heeft dat institutionele beleggers nieuwe vrijesectorhuurwoningen soms zelfs ver onder de marktprijs moeten verhuren. Dit komt omdat het huurbeleid overgangsgebieden kent waar een maximale huurprijs geldt. De basis daarvoor is het aantal punten volgens het woningwaarderingssysteem plus 10 procent. Deze maximale huurprijs is echter aanzienlijk lager dan voor een nieuw gebouwde huurwoning in de vrije sector kan worden gevraagd. Dit kan ertoe leiden dat de beleggers zich terugtrekken met alle negatieve gevolgen voor de woningbouwproductie van dien.

IVBN had gehoopt dat de Kamer zou ingrijpen. Tijdens het debat dinsdag stelde de VVD de kwestie inderdaad aan de kaak. VVD-Kamerlid Pieter Hofstra wilde van de minister in ieder geval de garantie dat woningen van projecten die al in de pijplijn zitten gewoon doorgaan. Uit Dekkers reactie viel op te maken dat projecten contractueel zijn geregeld geen gevaar lopen.

Volgens IVBN-directeur F. van Blokland is dat niet voldoende. “Wij willen nog zo veel dingen die contractueel nog niet zijn geregeld.”

Reageer op dit artikel