nieuws

Grote Britse bouwers beleven uitstekend jaar

bouwbreed Premium

londen – De twee grootste Britse bouw- en servicebedrijven, Balfour Beatty en Carillion, hebben een uitstekend 2005 achter de rug. Bij Balfour Beatty ging de omzet met 16 procent omhoog naar ruim 7,15 miljard euro terwijl de winst voor belastingen 25 procent steeg naar 194 miljoen. Carillion zag de omzet groeien met 15 procent naar 3,3 miljard. De operationele winst voor belastingen steeg met 15 procent naar bijna 75 miljoen; de winst na belastingen kwam lager uit door het wegvallen van een reeks aftrekposten.

Balfour Beatty had eind december voor 11 miljard euro aan werk in de boeken staan, waarvan het grootste deel toegeschreven is aan pfi-contracten. Vorig jaar kon het bedrijf weer drie grote overeenkomsten afronden, terwijl het momenteel interessante mogelijkheden ziet in Duitsland en de VS.

Balfour Beatty zegt �de beste en betrouwbaarste marges� te halen in de Britse infrastructuur. De bouwdivisie zag de winst in de tweede helft van het jaar fors herstellen, na eerder enkele contracten te zijn kwijt geraakt door de sinds de offerte sterk gestegen materiaalkosten.

Wat betreft Metronet, één van de consortia die de Londense ondergrondse aanpakt, geeft Balfour Beatty toe dat zich vertraging voordoet bij de vernieuwing van stations. Algemeen directeur Ian Tyler vat samen: “Onze belangrijkste markten liggen er goed bij en blijven uitstekende mogelijkheid bieden.”

Bij Carillion staat het opdrachtenboek op ruim 10 miljard, dat is 40 procent meer dan vorig jaar. 84 procent daarvan komt voor rekening van service- en ppp-contracten. De Britse bouw leverde zo�n 1,5 miljard aan nieuwe opdrachten op, waaronder de bouw van drie grote drukfabrieken van krantenuitgever News International.

Ook is het bedrijf preferred bidder voor bouw en onderhoud van een nieuw hoofdkwartier voor de Britse strijdkrachten. Verder leverde buitenlandse projecten, waaronder twee ppp-ziekenhuizen in Canada, 450 miljoen van de omzet op. Bestuursvoorzitter Philip Rogerson wijst onder meer op het �rigoureuse risicomanagement dat een hoeksteen van ons bedrijf is�. “Dat geldt voor elke fase, van de eerste plannen tot de oplevering en het selecteren van onderaannemers.”

Carillion strijdt na de vorige maand afgeronde overname van Mowlem met Balfour Beatty om de koppositie onder de Britse bouw- en servicebedrijven. Bij beide bedrijven komt een steeds groter deel van de omzet uit onderhoud, dienstverlening en soortgelijke activiteiten. Overigens was Balfour Beatty ook enige tijd in de markt voor overname van Mowlem. Begin dit jaar kwamen beide bedrijven elkaar opnieuw tegen toen Carillion de Mowlem-dochter Edgar Allen, een fabrikant van spoormateriaal, aan Balfour Beatty verkocht.

Reageer op dit artikel