nieuws

Groothandel kapt met illegaal hout

bouwbreed Premium

den haag – Drie grote Nederlandse houtgroothandels zijn per direct gestopt met het gebruik van illegaal geïmporteerd hout uit Papoea-Nieuw Guinea. Greenpeace had ze hierover op de vingers getikt.

De bedrijven PontMeyer, Hoek Lopik en Oldenboom Groep zijn naar eigen zeggen per direct gestopt met het gebruik van het illegale hout. Dat deden zij nadat milieuorganisatie Greenpeace de bedrijven erop had gewezen dat er verboden hout in hun multiplexplaten zat.

Greenpeace kwam tot die conclusie nadat de organisatie zelf de keten van kap tot import van illegaal verworven hout onderzocht. Daar stuitte zij op PontMeyer, Hoek Lopik en Oldenboom Groep. “Maar zij zijn vrijwel zeker niet de enige. Het is lastig om de keten voor alle bedrijven voor honderd procent met bewijsmateriaal vast te leggen”, verklaart campagneleider Hilde Stroot.

Volgens de betrokken groothandels is het ook voor hen bijzonder lastig na te gaan of er wel of niet sprake is van illegaal hout. Het vinden van bewijslast is praktisch onmogelijk. Minister Veerman (natuur) onderkent dat. Hoewel het importeren van illegaal hout strafbaar is in Nederland “is het tegelijkertijd enorm lastig de bewijzen hard op tafel te krijgen”. Een importverbod, wat Greenpeace graag ziet, vindt hij dan ook overbodig. “Bedrijven en consumenten moeten zelf ook kritisch naar het hout kijken.”

Gisteren overhandigde de milieuorganisatie het �Forest Crime File�, een onderzoek naar illegale import van gekapt hout, aan Veerman.

Greenpeace vindt de teruggekaatste bal dat het lastig is om bewijzen te vinden, nonsens. De organisatie verwijt bedrijven, nadat ze worden geconfronteerd met bewijzen van de illegale herkomst, dat ze klakkeloos overstappen naar een andere houtsoort “zonder uit te zoeken of dat hout wel legaal is”.

De betrokken houtgroothandels importeerden multiplex-platen uit China. Hierin zitten de houtsoorten red canarium en bitangor in verwerkt die – volgens Greenpeace – illegaal zijn gekapt en gedistribueerd uit het zogeheten Paradise Forest. Dat is een regenwoud dat zich uitstrekt over Papoea-Nieuw Guinea, Indonesië en de Salomonseilanden.

De bedrijven vinden het een gezamenlijk probleem, zowel voor de houthandel als Greenpeace. “Het is ook niet leuk voor ons om constant als crimineel afgeschilderd te worden”, zegt Ton Bouwman van Hoek-Lopik, de grootste Nederlandse importeur van Chinese triplex. Hij daagt Greenpeace uit samen te broeden op een effectievere methode om het kappen van illegaal hout tegen te gaan. “En de Nederlandse en Europese politici te overtuigen van een serieuze aanpak. Want ook wij zitten ermee in onze maag”, aldus Bouwman.

Reageer op dit artikel