nieuws

Glasverbinding maakt glazen brug mogelijk

bouwbreed Premium

Zou het niet mooi zijn flinke trappen en loopbruggen van glas te maken? Zonder aparte, storende draagconstructies van metaal? Een Delftse ontwikkeling maakt het mogelijk. Wie gaat ermee aan de slag?

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1026453

houder: Octatube Space Structures, Delft

uitvinders: F. van Gijn, J. Vambersky

Glas heeft een grote aantrekkingskracht op architecten en constructeurs. Ze maken vooral gebruik van de doorzichtigheid van het materiaal en van de klimaatscheidende functie. De meest opvallende toepassing is de kozijnloze, geheel glazen gevel; het glas draagt zichzelf en de eronder hangende ruiten en neemt samen met een niet-glazen achterconstructie de windbelasting op.

De bestaande verbindingstechnieken voor glas zijn ontwikkeld voor kozijnloze gevels en ook na aanpassing niet geschikt voor het onderling dragend verbinden van glazen constructiedelen. Je kunt er dus geen forse brug uit glaspanelen mee maken. Om dit gemis te ondervangen, ontwierp F. van Gijn als afstudeerproject een kleine, puntvormige glasverbinding die sterk, stijf en veilig genoeg is voor het maken van een geheel glazen voetgangersbrug met een overspanning van 15 à 20 meter. De basis van zijn systeem bestaat uit twee 15 millimeter dikke hechtschijven van rvs met een diameter van 120 millimeter en een centrale opening. Ze worden tegenover elkaar op een 19 millimeter dikke plaat voorgespannen glas gelijmd en door een opening in het glas met elkaar verbonden door een bout. Een slimme voorziening zorgt dat de schijven niet aan de relatief zwakke randen van de opening in het glas worden gelijmd. Ook de bout raakt het glas niet.

Voorspanning

Na het uitharden van de 0,1 millimeter dikke laag tweecomponenten epoxy wordt de bout onder een voorspanning van 34 kilonewton gebracht. Dit levert een zeer stijve en kruiploze verbinding op. Twee glaspanelen worden onderling verbonden door korte horizontale stalen strippen aan de bouten. De schijven beschermen ondertussen de lijm tegen veroudering onder invloed van uv-licht. Het zal duidelijk zijn dat de gekoppelde panelen als dragend constructiedeel vooral verticaal of vrijwel verticaal zullen worden toegepast.

Voor de veiligheid zal voor de opstaande langswanden van een loopbrug in principe drielaags gelamineerd glas worden gebruikt, met de hechtschijven op de middelste glasplaat gelijmd. 

Ook weer voor de veiligheid zullen de langswanden van een brug, anders dan in bijgaande tekening, dubbel worden uitgevoerd. De octrooitekst gaat nog uitgebreid in op de verschillende veiligheidsaspecten.

Van Gijn, nu werkzaam bij een ingenieursbureau in Rijswijk, noemt zijn vinding simpelweg �de voorspan-lijmverbinding� en hoopt hem binnen enkele maanden toe te passen in een geheel glazen trap. Visionaire architecten en ontwikkelaars die aan de slag willen met een geheel glazen loopbrug in bijvoorbeeld een atriumgebouw kunnen voor meer informatie terecht bij octrooihouder Octatube. Wie durft?

Reageer op dit artikel