nieuws

Eerste seniorenstad slechts kwestie van tijd

bouwbreed Premium

den haag – Als het aan Alex Sievers van het ruimtelijk adviesbureau Inbo ligt, wordt de eerste speciaal voor vijftigplussers ingerichte wijk in 2008 opgeleverd. Kosten van zon seniorenstad; tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro. “We praten momenteel met gemeenten en provincies door heel het land.”

Sievers is optimistisch over de gesprekken die worden gevoerd. Hij verwacht binnen een maand een handtekening te zetten onder een akkoord en te beginnen met de eerste planstudie.

Om het idee aan de man te brengen heeft de Inbo-adviseur in samenwerking met een aantal grote bouwpartijen het boek �Seniorenstad: een eigenzinnig dorp� in elkaar gezet. In het boek is voor het vliegveld Valkenburg, dat dit jaar gesloten wordt en beschikbaar komt voor woningbouw, een compleet plan uitgewerkt.

In Valkenburg is volgens de studie, die in samenwerking met onder andere ING Real Estate en Nederlands grootste woningbouwers Koninklijke Bam Groep en Heijmans is uitgewerkt, ruimte voor tussen de tweeduizend en vierduizend seniorenwoningen. De kosten hiervan bedragen ten minste een half miljard euro.

“We denken dat het plan haalbaar is bij minimaal tweeduizend woningen”, licht Sievers het ontwerp toe. Afhankelijk van de bouwdichtheid die de gemeente Katwijk in Valkenburg toe wil passen, varieert het aandeel van de seniorenstad op de hele bouwlocatie daarmee van maximaal 30 tot minimaal 17 procent.

Vergrijzing

Sievers kijkt niet op van de omvang die de seniorenstad in Valkenburg zou krijgen. “In Vinex-wijken is 95 procent van de woningen bestemd voor gezinnen. Maar door de vergrijzing is over een paar jaar 40 procent van de bevolking senior. Waarom zou je dan niet 30 procent van de woningproductie voor deze groep reserveren?”

De seniorenstad moet divers worden samengesteld. In het plan zijn daarom drie prijsklassen verwerkt. Van het totale programma in de seniorenstad moet 30 procent goedkoop zijn, woningen met een gemiddelde prijs beslaan 40 procent van de wijk en de laatste 30 procent is bestemd voor de dure markt.

Van de goedkope woningen is de helft sociale huur, op het totaal is dat dus 15 procent. Van alle woningen is 70 procent grondgebonden, het resterende deel bestaat uit appartementen.

“Uit onderzoek van Inbo blijkt dat senioren veel openbaar groen willen en liever geen grote tuin hebben. Want een tuin is werk en dat vindt niet iedereen leuk. Met die wens is rekening gehouden. Om toch veel buitenruimte te hebben ligt het openbaar groen dicht tegen de huizen aan. En daar is voor de kleinkinderen natuurlijk wel een speelplaats”, vertelt Sievers over de ruimtelijke ordening van de wijk.

In de plannen van Inbo is het de bedoeling dat de bewoners van de wijk in overleg met de beheerders van het openbaar groen zelf voor de plantsoenen gaan zorgen. “Het is natuurlijk allemaal vrijblijvend. Maar als daar behoefte aan is, dan kan dat”, geeft Sievers de nuance in de opzet van het groenonderhoud aan.

De vijftigplusser staat met beide benen in de maatschappij in het ontwerp dat Sievers en zijn medestanders voor de seniorenstad hebben uitgewerkt. De vrijetijdsbesteding blijft daarom niet tot de eigen buurt beperkt.

“Wij willen bijvoorbeeld een vrijwilligersbureau opzetten dat de bewoners, die in hun carrière toch veel kennis en ervaring hebben opgebouwd, plaatst bij verenigingen in de buurt”, legt de Inbo-adviseur uit. Wie het leuk vindt kan op die manier aan het werk als bijvoorbeeld coach bij de lokale voetbalclub, chauffeur van de schoolbus of bestuurder van de tennisclub.

De band met de samenleving is belangrijk voor Sievers. “De seniorenstad of eigenlijk wijk kan in principe overal in Nederland worden gebouwd. Alleen niet op een waddeneiland. Dat vinden wij voor ons concept iets te geïsoleerd.”

Reageer op dit artikel