nieuws

Eerste schildersbedrijf werkt met jaarmodel

bouwbreed

emmen – Het schildersbedrijf Sommer Schilderwerken uit Emmen gaat schilders het hele jaar door in dienst houden. Daartoe heeft het een jaarmodel met zijn werknemers afgesproken.

Hierdoor hoeven schilders in de stillere wintermaanden niet meer ontslagen te worden. De werknemers leveren in ruil loon in en gaan in de zomermaanden bijna een uur per dag langer werken. Een woordvoerder van het bedrijf heeft dit bekendgemaakt. Het model is totstandgekomen in samenwerking met de vakbonden Hout en Bouwbond CNV en FNV Bouw. Het Drentse bedrijf is het eerste van in totaal negen schildersbedrijven die volgens zo�n jaarmodel willen gaan werken. Volgens een woordvoerder van FNV Bouw betekent het niet dat alle jaarmodellen hetzelfde zullen zijn. “Er zijn verschillende afspraken mogelijk zonder dat daarbij altijd sprake is van het inleveren van loon.”

Schildersbedrijven hebben in de zomer meer werk dan in de winter. Gevolg is dat veel bedrijven een deel van hun personeel in de winter ontslaan en weer aannemen wanneer het werk aantrekt.

De cao van de bedrijfstak kent al jaren de mogelijkheid om via een jaarmodel te gaan werken om deze seizoenswerkloosheid te beperken. Maar tot nu toe werd daarvan geen gebruik gemaakt, aldus J. van Blitterswijk, die een gezamenlijk project van werkgevers en vakbonden leidt om hierin verandering te brengen.

Negen bedrijven, die samen 230 schilders in dienst hebben, verklaarden zich bereid aan het project mee te werken. Zij krijgen nu allemaal een jaarmodel op maat. “Drie ondernemingen hebben inmiddels een jaarmodel getekend en een aantal anderen doen dat binnenkort”, aldus de woordvoerder van FNV Bouw. “Een paar bedrijven denken er nog over na. Maar in het algemeen heb ik de indruk dat het model aanslaat.” Bij alle bedrijven die met een jaarmodel gaan werken, wordt in de zomer langer gewerkt dan in de winter.

Het is de bedoeling dat meer bedrijven dit voorbeeld volgen. Voor werkgevers kan het als een stimulans werken dat zij sinds kort veel meer ww-premie moeten betalen wanneer zij personeel in stille maanden ontslaan en vervolgens weer in dienst nemen als de drukke tijd eraan komt.

De afspraken die nu zijn gemaakt, gelden alleen voor de schildersbranche. “De cao�s van de bouwbedrijfstakken verschillen, waardoor er geen sprake is van een standaard jaarmodel”, aldus de woordvoerder van FNV Bouw.

Reageer op dit artikel