nieuws

Chipshol legt ook claim neer bij LVNL en Rijk

bouwbreed

den haag – De projectontwikkelaar Chipshol eist bijna 100 miljoen euro schadevergoeding van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de Staat. Dat zei Chipshol-directeur Peter Poot gisteren.

Beide partijen hebben het bedrijf dwarsgezeten bij de geplande bouw van een kantorenpark op een terrein bij de luchthaven Schiphol, zo zegt Poot. Hij wil 67 miljoen euro van LVNL en 30,6 miljoen van het ministerie van VROM. Het laatste bedrag staat nog niet officieel vast omdat het om een �concept-dagvaarding� gaat. “Eind maart gaat de echte dagvaarding de deur uit”, aldus Poot.

Het staatsbedrijf LVNL is volgens Chipshol medeverantwoordelijk voor een bouwverbod op het Groenenbergterrein bij Schiphol. Bebouwing van het gebied onder de start- en landingsbaan Aalsmeerbaan zou te gevaarlijk zijn. Daardoor kon Chipshol daar geen kantorenpark oprichten. Het ministerie van VROM heeft volgens de projectontwikkelaar bepaald in welk gebied rond de Aalsmeerbaan niet gebouwd kon worden. Chipshol wilde op het bewuste terrein begin jaren negentig een bedrijvenpark neerzetten. Twee jaar geleden echter legde staatssecretaris Schultz (verkeer) op verzoek van Schiphol een bouwverbod op, omdat bebouwing te gevaarlijk zou zijn.

Chipshol beweert te zijn tegengewerkt door diverse partijen, waaronder LVNL, Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland. Het bedrijf heeft al diverse juridische procedures lopen over het terrein. De rechtbank in Haarlem veroordeelde Schiphol in 2005 tot het betalen van een schadevergoeding. Drie deskundigen hebben het bedrag berekend op 16 miljoen euro plus rente, veel minder dan de door Chipshol geëiste 97 miljoen euro. De rechter moet nog een definitief oordeel over de hoogte van de compensatie vellen.

Reageer op dit artikel