nieuws

Aanval Deerns op sjoemelende bouwers

bouwbreed Premium

rijswijk – In de topvijf van de Nederlandse bouw zitten aannemers die de sfeer compleet verzieken. Dat is het oordeel van directeur Jan Karel Mak van ingenieursbureau Deerns.

Het schiet de topman van het Rijswijkse ingenieursbureau in het verkeerde keelgat dat een gerenommeerd bouwbedrijf stelselmatig opdrachtgevers op het verkeerde been zet door bewust hiaten in zijn offertes te vlechten. De nationale topvijf bestaat uit BAM, Volker Wessels, Heijmans, TBI en Ballast Nedam.

“Onze opdrachtgevers worden getrakteerd op streken die de grote bouw- en installatiebedrijven toch echt te min zouden moeten zijn. Tot drie keer toe maakten we de laatste maanden mee dat een van de grootste bouwondernemingen van ons land zich inschrijft op een grote opdracht voor een zeer laag bedrag. Na het winnen van de aanbesteding wil het bedrijf vervolgens zijn aanbesteding niet gestand doen en dreigt met terugtrekken.”

Volgens Mak zet het bedrijf zijn opdrachtgever klem met het betoog dat in de offerte nog een paar foutjes zitten die, alvorens te beginnen, snel moeten worden weggewerkt.

“Het is een vast patroon. De fouten zijn geen werkelijke vergissingen maar een met voorbedachten rade herhaalde tactiek”, aldus Mak. De topman van Deerns constateert dat de aannemer zich niet laat vervangen door de tweede inschrijver en ook niet aanspreekbaar is voor de door hem veroorzaakte schade. De opdrachtgever wordt willens en wetens in planningsnood gebracht.

Integriteit

“Wij zagen hetzelfde aannemingsconcern zo optreden bij een ziekenhuis, een laboratoriumcomplex en een gemeentelijk project, over de volle breedte van de utiliteitsmarkt. Als de bouw begint, valt vergelijkbaar gehaaid gedrag te zien om de rest van het prijsverschil met de tweede aanbieder eruit te persen.”

Mak vindt de gewraakte werkwijze haaks staan op de roep om integriteit, zoals die momenteel klinkt vanuit de Regieraad en Bouwend Nederland. “Het verspreiden van de gedragscode en de imagocampagne van Bouwend Nederland helpen weinig als toonaangevende partijen hun gedrag niet veranderen.”

Reageer op dit artikel