nieuws

Voegrooster weert wespen en bijen

bouwbreed

Vanwege de benodigde ventilatie blijven in het buitenblad van een gemetselde spouwmuur altijd een paar stootvoegen open. Volgens de regels moeten daar kleine roostertjes in. Als die al tijdens het metselen moeten worden geplaatst, kan een gebrek aan roostertjes een lelijk oponthoud betekenen.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1025517

houder: BB, Hoogeveen

uitvinder: F.Goosen

Je zou willen dat het niet zo was, maar gewone bakstenen zijn vrij poreus. Bij langdurige regenbuien raakt het halfsteens buitenblad van de gemiddelde spouwmuur dan ook verzadigd met water. En bij voortdurende buien kan uiteindelijk aan de binnenzijde van het buitenblad behoorlijk wat water naar beneden lopen. Dit water mag zich natuurlijk niet in de spouw verzamelen, want dan kan het binnenblad ook nat worden en doorslaan. Ook het eventueel aanwezige isolatiemateriaal zou zijn functie verliezen.

Om dit onheil te voorkomen, hebben vooruitziende metselaars gezorgd dat in het metselwerk aan de buitenkant van de muur verscheidene stootvoegen zijn open gebleven. Met name beneden en net boven de lateien, maar voor een goede ventilatie ook enkele boven in de muur. Helaas kunnen bijen, wespen en soms zelfs muizen via dit soort openingen de spouw binnendringen.

Er zijn een soort kunststof roostertjes op de markt, die in de open stootvoegen kunnen worden geplaatst. “Maar die roostertjes geven niet mee en moeten al tijdens het metselen tussen de stenen worden aangebracht, want achteraf is geen doen. Bovendien wordt het kunststof materiaal na verloop van tijd bros”, aldus F.Goosen, directeur van het bedrijf B(ouw)B(enodigdheden) in Hoogeveen. Hij ontwierp een veerkrachtig rvs voegroostertje dat ook achteraf kan worden aangebracht, in voegen met een breedte tussen 7 en 14 millimeter. De hoogte is met 47 millimeter afgestemd op metselstenen van het in Nederland populaire waalformaat.

Het rooster bestaat uit een enkel stukje rvs plaat. Het heeft twee vlakke wanden die zijn verbonden door een gebogen, veerkrachtig deel met langwerpige ventilatieopeningen. Aan de vrije uiteinden hebben de wanden elk een flens waarin openingen zijn gestanst, waardoor een soort tanden zijn ontstaan. De flenzen wijzen in elkaars richting en kunnen vlak langs elkaar schuiven, doordat de ene wand net iets langer is dan de andere. Op die manier vormen de tanden een rooster dat zich vanzelf aanpast aan de breedte van de voeg waarin ze worden geplaatst. Het rooster schuift met het gebogen deel de stootvoeg in; de flenzen komen aan de zichtzijde van de muur. Het aanbrengen kan gewoon met de hand. Bij voorkeur voorafgaand aan het voegen, maar achteraf lukt ook heel goed.

De octrooitekst vermeldt het niet, maar het rooster heeft in zijn uiteindelijke versie enkele borglippen gekregen die zorgen dat bijvoorbeeld kinderen de roosters niet uit de muur kunnen halen.

Het product is onder de naam �Bijenbekje� te koop in Nederland en België, en als �BienenBeisser� verkrijgbaar in Duitsland. Vanaf mei komt een iets grotere versie op de markt, met een hoogte van 70 millimeter afgestemd op het in Duitsland meest gebruikte steenformaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels