nieuws

Te veel initiatieven windmolens in zee

bouwbreed

den haag – Alle vergunningaanvragen voor windmolenparken in zee worden per direct weer bestudeerd. Dat is volgens minister Brinkhorst (economische zaken) de enige mogelijkheid om flink te kunnen snoeien in de enorme hoeveelheid initiatieven.

Dat schrijft minister Brinkhorst aan de Tweede Kamer nadat ruim een half jaar geleden de aanvragen �opzij waren gelegd�. Dit betekent dat de vele ingediende (concept-)startnotities en vergunningaanvragen voor bouw van windmolens in zee weer in procedure worden genomen.

Er zijn negen initiatiefnemers en meer dan tachtig ingediende notities. Dit aantal moet flink omlaag van EZ omdat er niet genoeg subsidie is. Zonder overheidssteun is het bouwen van windparken nu niet aantrekkelijk.

Een half jaar geleden hoopte de departementen het aantal initiatieven flink terug te dringen door juridische regulering van de overheid danwel door de markt zelf. Dit is niet gelukt, zo blijkt uit de brief.

“Toch moet het aantal initiatieven drastisch omlaag. Het is niet realistisch dat alle voorstellen gebouwd worden. Sommige overlappen elkaar zelfs”, aldus een woordvoerder van Brinkhorst.

De reden om alle vergunningen weer onder de loep te nemen is dat minister Brinkhorst en staatssecretaris Schultz (water) denken dat – door signalen uit de markt, verdere duidelijkheid over de beperkte subsidiemogelijkheden voor windparken in zee én kosten van het doorzetten van een initiatief – het aantal vergunningaanvragen drastisch afneemt. Enkele initiatiefnemers hebben al laten weten bereid te zijn een aantal startnotities in te trekken, schrijft Brinkhorst.

Momenteel is het nog veel te duur om een windturbinepark in zee te bouwen zonder subsidie. “Iedereen is afhankelijk van de MEP-subsidie (Milieukwaliteit van de ElectriciteitsProductie, red.). Minister Brinkhorst heeft de geldkraan een tijd geleden dichtgedraaid”, aldus de woordvoerder. Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel waarin staat hoeveel MEP-subsidie Brinkhorst daadwerkelijk tot zijn beschikking heeft. Tot 2010 zijn er naar verwachting subsidiemogelijkheden voor 700 megawatt. Na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel zal Brinkhorst een tender uitschrijven en zodoende de meest kosteneffectieve aanbieding selecteren.

Twee windmolenparken die al in aanbouw zijn mogen al wel putten uit de MEP-subsidie: Offshore Windpark Egmond aan Zee en Q7-WP bij IJmuiden. Dit jaar worden bij Egmond aan Zee de eerste windturbines geplaatst. Windpark Q7-WP wordt waarschijnlijk volgend jaar gerealiseerd.

Reageer op dit artikel