nieuws

Skanska blijft zich ook na 2005 focussen op margevergroting

bouwbreed

stockholm – Skanska denkt in 2006 de positieve lijn van 2005 vast te kunnen houden. De vooruitzichten voor de bedrijvigheidsontwikkeling voor de Zweedse bouwreus als geheel zijn stabiel tot goed, zo bleek tijdens de presentatie van de cijfers over het afgelopen jaar.

Volgens concernchef Graham krikte het concern de operationele marge op de bouwactiviteiten op naar 2,5 procent. Een verdere verbetering van de marge houdt een hogere prioriteit dan omzetgroei, zo legt hij uit. De orderingang bleef in 2005 met een waarde van 13 miljard euro nagenoeg op het niveau van 2004. De orderportefeuille was gecorrigeerd voor valutaeffecten bij het sluiten van de boeken desondanks ietsje (1 procent) dikker en omvatte klussen ter waarde van ruim 14 miljard euro.

De gww zit op de meeste markten in de lift en ook de mogelijkheden voor vastgoedontwikkeling nemen toe. De verbetering van de gww-markt geldt onder meer voor de Zweedse thuismarkt, maar ook voor de USA dankzij een federaal infrastructuurprogramma en een gunstige ontwikkeling van de economie. Daar staat tegenover dat de groei van de woningbouw in 2005 volgens het bedrijf in het afgelopen jaar voorlopig de top lijkt te hebben bereikt, maar de zaak zakt evenmin in. Het afgelopen jaar ging het Skanska uitgaande van de cijfers duidelijk voor de wind. Het operationele resultaat kwam uit op 555 miljoen euro. Dat was ruim 80 miljoen meer dan in 2004. De omzet groeide met een kleine 380 miljoen naar 13,8 miljard euro.

Reageer op dit artikel