nieuws

Rotterdamse corporaties kopen Hofpleinviaduct

bouwbreed

rotterdam – Het economisch eigendom van de boogruimten onder het Hofpleinviaduct in Rotterdam gaat voor 6,2 miljoen euro over van NS Vastgoed naar vier Rotterdamse woningcorporaties. De corporaties willen door een zichtbare verandering van het gebruik de leefbaarheid in de aangrenzende woonbuurten verbeteren.

Voor NS Vastgoed vormen de kleinschalige bedrijfsruimten geen onderdeel meer van de kernactiviteiten. In 2009 gaat ook het juridisch eigendom van het viaduct over. De boogruimtes onder de Hofpleinlijn van de Katshoek tot het Noorderkanaal zijn aangekocht door ComWonen, Stadswonen, PWS en Vestia Rotterdam-Noord.

Ondanks dat er belangstelling was van andere kopers heeft NS Vastgoed bewust gezocht naar een koper met een maatschappelijke verankering en vastgoedkennis.

Het Hofpleinlijnviaduct, dat is aangewezen als rijksmonument, is een verhoogde spoorlijn van 1,9 kilometer lang die dwars door Rotterdam-Noord loopt, met daaronder ongeveer 140 bogen die worden gebruikt als bedrijfsruimten. In de komende jaren neemt Randstadrail het vervoer op de Hofpleinlijn over van de NS. In 2008 zal de treinverbinding richting Pijnacker en Den Haag CS in een boortunnel onder Blijdorp komen te liggen. Er rijden dan geen treinen meer over het viaduct. Het Hofpleinviaduct zal daarom een andere bestemming krijgen.

Samen met buurtbewoners, ondernemers, Rotterdamse instellingen en de gemeente zal worden gewerkt aan het hergebruik van het spoor.

Reageer op dit artikel