nieuws

Procotol moet controle op bouw verbeteren

bouwbreed Premium

den haag – Bouwers kunnen in de nabije toekomst in hun planning veel beter rekening houden met de controles die de afdeling bouw- en woningtoezicht op stapel heeft staan.

Het is de bedoeling dat de afdeling bouw- en woningtoezicht van een gemeente van tevoren bij een project precies inzichtelijk maakt wat er wanneer wordt gecontroleerd. Voordeel voor de bouwers is een afnemende kans op bouwstagnatie als gevolg van een onverwachte controle.

De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht heeft gisteren het zogeheten landelijk toezichtprotocol overhandigd aan minister Dekker (VROM) waarmee ze het toezicht op de bouwplaats “transparant, objectief en traceerbaar” wil maken. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle gemeenten met het protocol gaan werken, zodat bouwers die in verschillende plaatsen werken niet langer met een andere uitvoering van de controles worden geconfronteerd.

In het protocol wordt stap voor stap beschreven waarop een inspecteur moet letten bij de voortgang van een bouwproject. In het toezichtprotocol worden de bouwprojecten op basis van soort en omvang onderverdeeld in een bepaalde categorie. Per onderdeel van het bouwproces wordt aangegeven wanneer er controle moet plaatsvinden en wat de controle precies inhoudt. Gemeenten kunnen daarbij zelf bepalen hoe zwaar ze gaan controleren. Dit moeten ze dan ook van tevoren vastleggen. Het bouwproces is verdeeld in zo�n dertig onderdelen, zoals de fundering, begane grond, daken en brandveiligheidsmaatregelen.

Aan de hand van een digitale checklist moet de inspecteur op de bouwplaats de controle uitvoeren en al zijn bevindingen vastleggen. Voordeel daarvan is dat achteraf met een druk op de knop het hele controleverloop te zien is. Daardoor was vaak achteraf niet meer precies te achterhalen wanneer er een controle had plaatsgevonden en wat er was geconstateerd.

Het is de bedoeling dat de afdeling bouw- en woningtoezicht van de betrokken gemeente vooraf met de aannemer afspraken maakt over de controles.

Reageer op dit artikel