nieuws

Nog steeds te veel gebreken bij oplevering woningen

bouwbreed Premium

gouda – Het aantal gebreken bij de oplevering van nieuwe woningen is de afgelopen zes jaar nauwelijks gedaald. Volgens onderzoek van onderzoeksstichting RRBouw ligt het aantal gebreken nog steeds op zon twintig per woning. “Te hoog”, meent B. Gieskens van Bouwend Nederland.

Volgens het rapport worden de meeste gebreken geconstateerd bij de afbouw, dak- en gevelsluiting en installaties. “Ze zijn meestal cosmetisch van aard en eigenlijk makkelijk op te lossen”, zegt Gieskens. Hij noemt een aantal redenen voor de gebrekkige aflevering. “Veel van het werk wordt uitgevoerd door onderaannemers. Op de kwaliteit van het werk en met name de controle erop valt veel aan te merken. De prijzen staan onder druk en dat heeft zijn weerslag op het werk. Bouwers zouden meer moeite moeten doen om te controleren of er goed werk wordt geleverd.”

De Vereniging Eigen Huis noemt nog een andere factor. “Er is veel tijdsdruk. Vlak voor de oplevering wordt er nog allerlei werk snel afgemaakt. Verschillende onderaannemers lopen elkaar gewoon in de weg”, zegt een woordvoerder. De oplossing moet niet al te moeilijk zijn. “We zien nu al dat bij een oplevering met de bouwer, de koper en de bouwkundige nog een klusjesman met een winkelwagentje aan gereedschap meeloopt om de laatste probleempjes ter plekke op te lossen. Daarover zijn kopers vaak heel tevreden over.”

Volgens Bouwend Nederland weten bouwers vaak niet wat het extra werk achteraf ze eigenlijk kost.

Reageer op dit artikel