nieuws

Nieuwe Besluit luchtkwaliteit geldt niet voor oude plannen

bouwbreed

den haag – Het gerechtshof in Den Haag heeft de gemeente Capelle aan den IJssel in het gelijk gesteld. Het hof vernietigde een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank die de gemeente verplichtte oude bestemmingsplannen te toetsen aan het veel nieuwere Besluit luchtkwaliteit.

In oktober sleepten bewoners van de Hoofdweg in Capelle aan den IJssel de gemeente voor de rechter wegens verbreding van de verkeersader waaraan zij wonen. Volgens de bewoners zou de verbrede weg meer verkeer genereren, waardoor de luchtkwaliteit ter plaatse zou verslechteren. Ze eisten een bouwstop en een onderzoek naar de gevolgen op de luchtkwaliteit. De rechtbank gaf hen gelijk, tot verbazing van veel gemeenten. Want de uitspraak betekende dat oude bestemmingsplannen nu moesten worden getoetst op het veel nieuwere Besluit Luchtkwaliteit.

Volgens het gerechtshof in Den Haag staat echter niet vast dat de weg meer verkeer aantrekt en meer fijn stof veroorzaakt. Bovendien stelt het hof dat het Besluit luchtkwaliteit van 2005 nooit kan terugslaan op besluiten van vóór die datum. Het Gerechtshof stelt de gemeente Capelle aan den IJssel dus volledig in het gelijk en wijst tegelijkertijd alle vorderingen van de bewoners af.

Reageer op dit artikel